DetektoRING

Bezdrátová sluchátka WS1
Publikováno: Saturday, 10.06. 2006 - 18:18:18
Téma: Detektory a hledání


Asi každý kdo chodíte hledat s detektorem znáte pocit kdy se šňůra od sluchátek zachytí o větev a sluchátka si strhnete z uší. Řešení je asi jediné - bezdrátová sluchátka.


Shodou okolností se mi podařilo loni na podzim sehnat kit bezdrátových sluchátek WS1 pro detektory XP za cenu běžných Bluetooth sluchátek - takže jsem neváhal a koupil je. Hned zezačátku musím napsat že jsem s nimi opravdu spokojený a velice rychle si člověk zvykne, že není s detektorem spojený "otravným" kabelem.

Součástí balení jsou samotná sluchátka s odnímatelným modulem příjmače (levá mušle), nabíječka, stručný manuál na jednom listu A5, modul vysílače, kolík pro zaslepení výstupu sluchátek na cotrol boxu a případně chip do detektoru ( pokud máte starší verzi firmware detektoru )
Modul příjmače lze používat i bez originálních XP sluchátek - má osazen výstup jack 3,5 na lobovolná externí sluchátka.

Bezdrátová sluchátka WS-1 celkový pohled



Bezdrátová sluchátka WS-1 rozložená



Sluchátka jsou lehká a dobře sedí na hlavě (zavěšení za uši s obroučkou okolo temena hlavy). Jsou vyrobena jako voděodolná - mezi obě půlky plastového těla modulu příjmače je vloženo gumové těsnění a otvor pro nabíječku i externí sluchátka je chráněn gumovými špunty.
Ovládací tlačítka "+" "-" jsou také z gumy a slouží k veškeré obsluze - stisknutím obou tlačítek současně se sluchátka zapnou/vypnou, stisknutím každého zvlášť se zvyšuje nebo snižuje hlasitost reprodukce. Stav sluchátek zobrazuje žlutá LED která blikáním signalizuje provoz, svícením nabíjení a zhasnutím buď vypnutý stav nebo konec nabíjení. Signalizaci provozu pomocí LED lze vyřadit z provozu současným stisknutím a držením obou tlačítek současně po dobu cca 10 sekund. I po vypnutí si sluchátka pamatují naposledy nastavenou hlasitost. Výdrž nabitých sluchátek je více než 8 hodin.
Mám malou výhradu k "tvrdosti" tlačítek - jsou tuhá a méně citlivá na stisk, proto je potřeba opravdu více tlačit - chce to trochu získat "grif" než se naučíte sluchátka zapnout/vypnout. Naštěstí je každý stisk tlačítka doprovázen i pípnutím což mírně kompenzuje výše popsaný problém s tuhostí.

Bezdrátová sluchátka WS-1 detail těsnění



Bezdrátová sluchátka WS-1 detail ovládacích prvků



Zvuk je kvalitní, čistý a bez rušení. Když máte na uších zapnutá sluchátka a detektor je vypnutý ( vysílač nepracuje) neslyšíte žádný šum ani poruchy - lehce zapomenete že máte sluchátka na uších v zapnutém stavu.
Občas se mi při hledání stávalo že zvuk náhle jakoby ztratil dynamiku. Samozřejmě jsem pátral proč se tak děje. Příčinou jsou kontakty které přenášejí zvuk z příjmače na vlastní obvod sluchátek - viz. obrázky:

Bezdrátová sluchátka WS-1 sejmutý příjmač


Bezdrátová sluchátka WS-1 detail kontaktu sluchátek


Bezdrátová sluchátka WS-1 detail kontaktu příjmače



Použité kontakty nejsou zlacené ale zřejmě potažené technickým stříbrem a vlivem pocení nebo kondenzované vlhkosti zde vzniká přechodový odpor který se projevuje jako změna dynamiky. Vyřešit se to dá zvýšenou péči o tyto kontakty (pravidelné čištění kontoxem nebo WD40). Tady si myslím mohl výrobce obětovat nějaké euro navíc a kontakty udělat poctivě.
Sluchátka se vyrábějí ve dvou variantách - podle použitého pracovního kanálu - verze pro kanál 1 a verze pro kanál 2. Dva různé kanály se používají aby bylo možné hledání dvou detektorů XP na jedné lokalitě současně. Použitý kanál je vyznačen na boku modulu příjmače.

Bezdrátová sluchátka WS-1 použitý kanál



Modul vysílače je miniaturní deska plošných spojů která se musí připájet na třech místech do control boxu detektoru. Toto platí pouze pro starší modely XP. Druhá řada detektorů XP je již vysílačem vybavena v továrně. Provozní kanál je na modulu vysílače vyznačen pomocí fixu číslem kanálu.

Bezdrátová sluchátka WS-1 modul vysílače



Co se skrývá uvnitř?

Na první pohled skoro nic - ale není to tak docela pravda - uvnitř je příjmač řízený mikroprocesorem PIC, napájecí (LiON nebo LiPOL) 5V článek (to stříbrné uprostřed na druhém obrázku) - veškerá elektronika je provedena technologií SMD. Životnost napájecího článku příjmače je zhruba 2 roky - až doslouží, co potom a co to bude stát?

Bezdrátová sluchátka WS-1 pohled dovnitř



Bezdrátová sluchátka WS-1 pohled dovnitř



Škoda je že sluchátka jsou určena pouze pro detektory XP a jsou drahá - ale určitou šanci vidím. Modul vysílače je připojen v detektoru třemi body - Vcc, Gnd a signál. Možná by bylo možné připojit tento vysílač i na jiné detektory po úpravě úrovní vstupu do vysílače - což je jistě námět na experimentování, protože na trhu momentálně nějsou žádná jiná bezdrátová sluchátka která netrpí zpožděním signálu.





Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/bezdratova-sluchatka-ws1-46.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO