DetektoRING

Čištění a konzervace mincí
Publikováno: Thursday, 29.06. 2006 - 10:07:27
Téma: Literatura a mapy


Časté otázky na různých hledačských fórech - jak mám vyčistit měděnou (stříbrnou, zinkovou, hliníkovou,...) minci aby vypadala k světu, případně jak zachovat patinu? Při pátrání na internetu jsem narazil na zmínky o brožurce, která se fundovaně věnuje této tematice. Pořídil jsem si ji a jsem spokojen...



Čištění a konzervace mincí - obálka



Příručka uvádí různé způsoby čištění mincí (a taky medailí, žetonů a ostatního kovového sběratelského materiálu) metodicky podle kovů.
V jednotlivých kapitolách se dozvíme, jak čistit zlato, stříbro, měď, nikl, zinek, železo, hliník, cín, olovo a slitiny, jako je třeba bronz, mosaz, mědinikl.

Další kapitoly:

Hustota mincovních kovů - autor popisuje vážkovou analýzu pro rozlišení kovů.
Tvrdost mincovního materiálu - je důležitá pro výběr mechanických čistících pomůcek.
Puncovnictví - nákresy puncovních značek pro zlato a stříbro rakousko-uherských, československých a dalších.
Konzervace - rozebírá metodu lakování mincí a jejich ochranu silikonovým olejem, okrajově se zmiňuje o starším způsobu konzervace voskem.

Jan Bukvic podává také návod na patinování mincí, které jsme vyčistili "až na kov". V závěru najdeme přesné popisy 17 čistících lázní.

Myslím, že brožurka Jana Bukvice je užitečná pro každého hledače - mincičkáře. I když vyšla už v roce 1992, stále se dá sehnat. Pokud vím, tak z e-shopů ji mají Numis hobby, Aurea Numismatika a poměrně často se objevuje na Aukru.

Jan Bukvic - Čištění a konzervace mincí Vydala Česká numismatická společnost, pobočka v Hradci Králové v roce 1992, 72 stran, brožováno.





Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/cisteni-a-konzervace-minci-50.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO