DetektoRING

Další nádherný pomníček obnoven
Publikováno: Friday, 13.06. 2008 - 12:44:51
Téma: Památky, podzemí, příroda


Na podzim loňského roku jsme na ukončení XIII. Mezinárodních sportovních závodů detektoristů postavili za Zadními Milíři nalezený povalený neznámý pomníček. Zjistili jsme, že byl udělán na počest šedesátého výročí panování císaře Františka Josefa 1., ale nepodařilo se nám zjistit, kde původně stál a proč ho někdo postavil v lese.

Bezvýsledně jsme pátrali i v Německu. Pak jsme dostali z Německa dopis, že za Zadními Milíři se nalézá další povalený pomníček, který byl postaven v místech, kde pytláci zastřelili knížecího adjunkta. Pomníček jsme v lese našli už provizorně postavený. Byl nakřivo a vrchní díl se viklal.
Podle staré fotografie měly být u něho čtyři sloupky. Ale ty už někdo ukradl. V klubu jsme se rozhodli, že tak nádherný pomníček opravíme. Domluvili jsme o tom s lesáky, kterým les patří, a s odborem kultury. Šéf odboru kultury Josef Kožnar nám nechal udělal tabulku s nápisem o tom co se tam stalo a materiál na sloupek jsme vyžebrali u dobrých tachovských firem. V nádhernou květnovou neděli nás vyrazila parta z klubu hledačů na opravu tohoto pomníčku. Ten jsme rozebrali a zjistili jsme, že základová deska není v rovině. Ta se vyrovnala specielním tmelem, na který se usadil do roviny spodní díl pomníčku. Obdélníkový otvor ve spodním dílu se důkladně vyčistil a do stran se nanesl tmel. Do takto připraveného otvoru jsme zasadili vrchní díl. To se podařilo díky šikovnosti a fyzické síle zúčastněných hledačů. Po kontrole vodováhou bylo zjištěno, že pomníček se nám podařilo přesně usadit. Ještě zemním vrtákem byla vyvrtaná díra, do které byl usazen sloupek s tabulkou s tímto nápisem:

Vážení kolemjdoucí:
Na tomto místě byl 28. srpna 1855 nešťastně zastřelen WENZEL CZERNY, lesní praktikant knížete Windischgrätze ve věku 20 let. Neničte památník, který už zde stojí desítky let.

Oba pěkné a zajímavé pomníčky jsou od sebe vzdálené asi 500 metrů. Možná by bylo dobré vyznačit k nim cestu. Za podívání určitě stojí.

František Soukup. 13.6.2008




















Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/dalsi-nadherny-pomnicek-obnoven-160.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO