DetektoRING

Františkov
Publikováno: Monday, 21.05. 2012 - 08:44:20
Téma: Památky, podzemí, příroda


Už v roce 2003 se do našeho parlamentu dostal problém podzemí na Františkově. Tehdy poslanec JUDr. Vojtěch Filip podal interpelaci ve věci „zkoumání podzemních útvarům na území Borová Lada“ na předsedu vlády ČR Vladimíra Špidlu.







Česká televize také natočila pořad o hledání podzemní továrny na Františkově. Trochu mne to začalo zajímat. Na internetu http://www.modrin.cz/kontakt.php jsem našel odkaz na knihu „Tajemství Františkova“, která je tam uvedena ve formátu PDF. Autor knihy Antonín Kunc v ní popisuje řadu zajímavostí o Františkově, jeho okolí a nejvíce se věnuje záhadám kolem továrny.
Od roku 2000 každý rok z daleka za mnou jezdí dva „vysloužilí i zasloužilí“ potápěči. „Běháme“ u nás po lesích ještě s dalšími kamarády a hledáme pozůstatky z druhé sv. války. V loňském roce mne napadlo, že by jsme mohli opustit tachovské lesy a podívat se na Františkov. Spojil jsem se s panem Kuncem a objednal jsem u něj ubytování.






Pan Kunc nám ochotně udělal průvodce po Františkově a večer při pivě nadšeně vyprávěl o svém dlouhodobém pátrání. On je přesvědčen, že v podzemí na Františku dělali díly na německá letadla. Jako druhého průvodce nám přivedl pana Milana Staňka, který snad prolezl všechny dostupné otvory v podzemí bývalé továrně. Budova továrny byla po válce srovnána se zemí a nyní už na tom prostoru vyrůstá les. Otvorů do podzemí je tam ještě dost, ale naše stáří a objemy našich postav nám neumožňovaly do nějaké vlézt. Proto jsme je jen vyfotili.











Podle přiloženého posledního obrázku je vidět, že sběratelé kovů ještě na Františkov nedorazili. Mne tyto pozůstatky továrny nezajímaly. Obešel jsem s virgulí prostor kolem bývalé továrny a ta mi ukázala nějaké podzemí. Domnívám se, že podzemní prostor je vpravo od cesty, která vede k penzionu u továrny, ale větší podzemní prostor se nalézá nad parkovištěm u toho penzionu. Přímo od penzionu vede do svahu také jedna odbočka. Jak jsou velké tyto podzemní prostory jsem nezjišťoval, nechtělo se mi lézt do vysoké trávy.



Tento zarostlý otvor je vpust do náhonu k turbíně, která byla ve staré továrně. Nebylo by příjemné do ni spadnout.



Snímek továrny ve Františkově pořízený krátce po válce.



Červené čáry označují podzemní prostory, tečky předpokládané. Rovněž fialová elipsa je předpokládaný podzemní prostor. Není to v měřítku.





Na druhé straně řeky je pamětní deska věnovaná lidem, kteří převáděli tudy za hranice. Údajně zde měli postřelit převaděče, tzv. Krále Šumavy, který měl pak podzemní chodbou utéci za hranice.



Na snímku vpravo je pan Staněk, který nás seznámil se svým hledáním v podzemí staré továrny. V těchto místech na začátku svahu byla štola. Jak je dlouhá nevím ,ale určitě nevede až do Německa.



Pobyt ve Františkově byl krátký, ale hodně zajímavý. Přeji všem hledačům, kteří chtějí podzemní továrnu otevřít, aby se jim to povedlo. Těm, kteří se tam nedostanou, alespoň aby si přečetli knihu pana Antonína Kunce. Je v ní řada neobjasněných záhad na které by bylo dobré se podívat.
Soucek.





Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/frantiskov-325.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO