DetektoRING

Garrett Treasure ACE 250
Publikováno: Saturday, 12.08. 2006 - 10:57:10
Téma: Testování


Český překlad field testu detektoru Garrett Treasure ACE 250 od Boba Smitha. Originál byl publikován v magazínu Treasure Hunting, March 2006...



Garrett Treasure ACE 250 - celkový pohled


Během druhé poloviny roku 2005 jsem uskutečnil sérii testů v dílně a na poli na detektoru ACE 150, které vyšly v prosincové čísle časopisu Treasure Hunting v sekci testy v praxi.Pozoruhodný, cenově dostupný detektor, byl vyroben jednou z předních amerických společností vyrábějících detektory, firmou Garrett. Během testů jsem se přesvědčil, že ACE 150 je výjimečný. Za 170 liber dostanete výkonný a kvalitní výrobek, který časem ukáže svou pravou cenu. Digitální grafický ID displej a multitonová diskriminace dělá z tohoto detektoru jednoduchou, ale přesnou hračku. Navíc, jako všechny modely ACE, je vybavený robustní PROformance cívkou, která dává mnohem větší vyhledávací možnosti, převážně u předmětů velikosti mince, které ohlašuje hlasitým a jasným tónem až do hloubky 8 palců.

Na konci roku 2005 jsem dostal příležitost otestovat další model, Garrett ACE 250, i s dvěma náhradními cívkami. Cívky mohou být použity na oba modely typu ACE, první je malá , 4,5 palcová - ACE sniper a druhá, větší než bývá zvykem, má rozměry 9x12 palců a elipsovitý tvar. I když je ACE 150 poměrně hodně výkonný detektor, ACE 250 vám může nabídnout mnohem víc jak po stránce citlivosti, tak při diskriminaci a výběru režimů.

Montáž:

ACE 250 je dodáván ve stejně velkém balíku jako ACE 150 a montáž detektoru je shodná. Odolný, žlutý control box je připevněný k horní části shaftu, úchop je opatřený pěnovým madlem, žlutá loketní opěrka je polstrovaná, doplněná postavcem na zadní straně. Loketní opěrka se dá přizpůsobit na ruku a je opatřená přídavným úchytným páskem.

Střední část shaftu je nasunutá uvnitř spodní části, je potřeba ji vysunout a zaaretovat. Na spodní části jsou připravené gumové podložky které zapadají do montážních výstupků na cívce. Cívka je upevněná pomocí 2 plastových šroubů s velkou hlavou. Pamatujte, že je nesmíte příliš utáhnout - když jsou správně utažené, můžete pohnout cívkou nahoru a dolů. Jakmile je cívka přimontovaná ke spodní části shaftu, vsuňte střední část shaftu do spodní části a upevněte ji až zaskočí pružné čepy - délku shaftu je možno nastavit podle výšky operátora. Horní část shaftu s control boxem se nyní zasune do vršku střední části - pružné čepy musí zapadnout do připravených otvorů. Poslední, co zbývá, je omotat shaft kabelem od cívky. Měl by být ovinutý těsně, ale ne příliš, aby bylo možné zasunout zástrčku do zásuvky v control boxu.

Control box:

Control box má digitální LCD grafický displej, na kterém se zobrazují údaje o předmětu. Panel s ovládacími prvky je jednoduchý a srozumitelný. Přístup k bateriím umožňuje odsunutí krytu na cotrol boxu. Kryt se pohybuje ve vyhloubených drážkách, aby se usnadnila manipulace. Při koupi detektoru firmy Garrett bývá jedna sada baterií přiložená. ACE 250 ( také ACE 150) funguje na 4 AA baterie. Výrobce doporučuje používat alkalické články, měly by vydržet 20-40 hodin provozu.

Standardní 6,3mm zástrčka na sluchátka je zabudovaná vpravo dole na zadní straně control boxu.

Vnitřní reproduktor najdete na spodní straně control boxu - tím je chráněný před nepřízní počasí, špínou a pískem.

Panel s ovládacími prvky je spolu se srozumitelným LCD displejem umístěný na dobrém místě. Oproti ACE 150 má ACE 250 6 pogumovaných ovládacích tlačítek.

Displej:

Popis ID cíle: nad displejem je tabulka s obrázky předmětů, které můžete s velkou pravděpodobností vykopat, od Amerických mincí po odpad. Zahrnuje i slovní popis použitých kovů nad ikonami.Je to užitečné, když se snažíte identifikovat předmět s pomocí cílového ID.

Upper scale - horní stupnice- po zapnutí detektoru se na ní objeví kursor identifikace cíle, skládá se z 12 segmentů pro přesnou identifikaci cíle a diskriminaci.

Coin depth - hloubka mince- je na pravé spodní straně displeje, má 4 segmenty ukazatele hloubky - 2, 4, 6 a 8+ palců. Funguje současně s ID kursorem. Ukazuje pravděpodobnou hloubku předmětu, pokud s detektorem pohybujete nad cílem.

Battery condition indicator - indikátor vybití baterií - nachází se vedle coin depth, má podobu baterie se 4 segmenty, čím více je baterie vybitá, tím více segmentů zmizí. Když svítí pouze jeden nebo 2 segmenty, je čas chystat nové baterie.

Ovládací prvky:

Všechna tlačítka mají žlutou barvu a jsou umístěny ve dvou řadách nad sebou ve spodní části control boxu.

DISCRIM - diskriminace - vpravo nahoře, má 2 funkce označené (+) a (-) . Používá se k pohybu kursorem identifikace cíle zleva doprava. Spolu s tlačítkem ELIM (leží přímo pod DISCRIM) umožňuje navolit vlastní nastavení diskriminace. Používá se, když chcete detektor nastavit tak, aby vyhledával jen určité předměty ( např. 1 a 2 librovky).

ELIM- vpravo dole - užívá se, když chcete eliminovat nebo aktivovat LCD kursor, který je na spodní škále přesně pod cílovým ID kursorem. ELIM funkce se používá spolu s tlačítkem DISCRIM k nastavení osobního hledacího nastavení. ( diskriminace a eliminace cíle)

Nezapomeňte, že tyto hodnoty se v paměti uchovají jen po dobu zapnutí detektoru, pokud je neuložíte do uživatelského nastavení.

PP Pinpoint - stiskněte a podržte pro přesné zaměření pozice předmětu. Funkce PP má vliv na horní škálu na LCD. Když se vyplní všechny segmenty škály, je to známka toho, že se cívka nachází přímo nad předmětem.

MODE- nahoře vlevo, pokud podržíte tlačítko stisknuté, můžete listovat a vybírat mezi 5 hledacími režimy (ACE 150 má jen 3).

CUSTOM MODE – je určený těm uživatelům, kteří si raději vytvoří vlastní konfiguraci diskriminace a eliminace. Při použití ELIM a DISCRIM je možno modifikovat NOTCH tak, aby vám nastavení vyhovovalo – po vypnutí zůstává v paměti detektoru.

RELIC- byl vytvořen k tomu, aby eliminoval vykopání odpadu, který vzniká při hledání památek, rozsah diskriminace zůstane zachován, detektor stále signalizuje “lepší” předměty na spodní stupnici vodivosti (olovo a mosaz).

SENSITIVITY – citlivost – tlačítko uložené vprostřed, je spojeno se škálou, která je umístěná přímo nad tímto tlačítkem. ACE 150 má 4 stupně citlivosti, ACE 250 jich má 8. Jsou vyjádřeny počtem segmentů na škále.

Tlačítka v horní řadě mají 2 polohy (+) a (-) - fungují jako kolébkový spínač. Můžete jimi přidávat a ubírat v režimu mode selection a pohybovat se na stupnici citlivosti nebo diskriminace.

PWR – power- vlevo dole, zapíná a vypíná detektor. Používá se také k obnovení továrního nastavení – tlačítko musíte stisknout a podržet 10 sekund.



Garrett Treasure ACE 250 - ovládací panel a LCD



Test v terénu

Když jsem vloni končil testování ACE 150, jeden z mých přátel sledoval testy s velkým zájmem. Chtěl si detektor koupit, pokud testy dopadnou dobře. Nakonec si ACE 150 koupil a rozhodně neprohloupil.

Zvýšil se mu počet nálezů – mincí i starožitností, u kterých ani nečekal, že by je mohl vykopat.

Nedávno jsem získal povolení pro sebe a několik kamarádů pro hledání na poli během zimy. Během jednoho z prvních výletů na posekané pole jsem sledoval přítele, který hledal na svahu se svým novým ACE 150, jak najednou radostně poskočil. Přiběhl jsem k němu, abych zjistil, kvůli čemu takový rozruch. Můj druhý přítel mě následoval. Hledali jsme na místě, kde není zadokumentovaný žádný náznak středověkého osídlení – udělali jsme si předtím průzkum – a můj přítel s ACE 150 objevil úžasný starý peníz z doby Edwarda I. Asi za hodinu na mě opět zavolal, tentokrát z opačné strany pole, že zase něco vykopal. Přiběhl k nám s něčím v ruce. Objevil další ražený peníz, který ale byl celkem zničený. Po chvíli můj druhý přítel, který má mnohem dražší detektor, našel další 2 ražené penízky, opět z období vlády Edwarda I. V době těchto nálezů jsem stále ještě používal svůj ACE 150, protože mi ACE 250 ještě nedoručili k otestování. Mým přátelům se dařilo, ale já jsem neměl dostatek štěstí, abych také našel nějaké ražené mince. Ale vykopal jsem několik artefaktů, mezi jinými 2 bronzové nohy ze středověkého kotlíku a větší bronzový předmět, který představoval nejspíš držadlo nebo nohu. Následující týden jsme se vrátili na to stejné pole. Já jsem byl "vyzbrojen" novým ACE 250 s PROformance cívkou. Většinu dne jsem strávil prováděním pomalého a důkladného průzkumu. Zjistil jsem, že ACE 250 se dobře drží, zrovna jako ACE 150. Ale zdál se mi mnohem citlivější než jeho levnější protějšek - označil víc předmětů a ve větších hloubkách. Musím dodat, že jsem používal větší cívku, která samozřejmě pokryje větší část povrchu. Dále jsem zjistil, že Relic MODE funguje výtečně a přitom citlivost nemusí být na maximu, aby detektor dosáhl větší hloubky. Když jsem se rozhlédl od vjezdu na pozemek, zjistil jsem, že většinu pole už byla prohledána a jen málo plochy zůstalo netknuto. I přesto něco uniklo našemu hledačskému nájezdu z minulého týdne. S ACE 250 nebyl žádný problém tento předmět objevit a označit jasným signálem s udáním hloubky 4 palce. Bez problémů jsem ho zaměřil s PP a vykopal. Asi z 5 palců jsem vytáhl hroudu hlíny - na jedné straně se objevil kousek stříbrné mince s vroubkovaným okrajem. Když jsem hroudu rozdrolil, vyloupla se první stříbrná mince, kterou jsem našel s ACE 250. Bohužel to nebyl stříbrný ražený peníz, ale pěkná šestipence datovaná do roku 1824, tj. z období vlády Jiřího IV.. ACE 250 vyhledával mince a knoflíky neuvěřitelně snadno. Na vedlejším bramborovém poli, které bylo bahnité a těžko jsem se na něm pohyboval, našel ACE 250 několik vykovaných kousků z Georgiánské doby a malou kulatou bronzovou přezku, která vypadala jako ze středověku. Když jsem hledal ve vnitrozemí, používal jsem režim All metal nebo Relic, které byly pro tyto podmínky nejlepší. Během příštích dvou týdnů, kdy jsem používal ACE 250 se standardní PROformance cívkou nebo s její větší sestrou, jsem prohledal několik polí. ACE 250 prokázal svoje schopnosti - byl stabilní. Našel jsem spoustu věcí - od běžných mincí, přes knoflíky až k větším a neobvyklým předmětům. Některé nálezy nepochybně pocházely ze středověku. Mezi předměty, o kterých stojí za to mluvit, patří i široký řetízek ze slitiny mědi, ozdobený plochým kamínkem a široký pánský prsten (také slitina mědi), který nese stopy pásového vzoru. Když jsem znovu hledal na poli, kde byly vykopány ražené mince, objevil jsem šestipenci Jiřího IV, stříbrný rámeček s puncem, stříbrnou viktoriánskou šestipenci z roku 1899. Nejzajímavější nález ležel v 5 palcích - byl to malinký knoflík, který jak doufám je unikátní. Je na něm vyobrazený zámek a vyrytý nápis "Forfarští dobrovolníci". Snažil jsem se o nich najít něco na Internetu, ale moje námaha byla korunována jen nepatrným úspěchem. Domnívám se, že knoflík byl vyroben někdy na počátku 19. Století. Mohl být ražen nebo kopírován ve stejné mincovně, kde se razily Forfarské znaky, které na sobě nesou identický zámek, jako ten, který je na knoflíku.



Garrett Treasure ACE 250 - autor při hledání



Cívka "Sniper"

Neděli před Vánočními svátky jsem s několika přáteli vyrazil v třeskuté zimě hledat na pláž u města St. Andrew v hrabství Fife. Směřovali jsme do oblasti West Sands, kde jsou rozlehlé pláže. Bouřlivé a větrné počasí, které ten den bylo, navršilo na některých místech písek do dun a tím obnažilo jiná místa. Podmínky pro hledání byly vynikající. Měl jsem detektor ACE 250 s cívkou Sniper. Jeden z kamarádů už dávno prohledával terén u čáry přílivu - pomalu jsem se k němu vydal se zapnutým detektorem, abych zjistil, jak si vede. K mému překvapení byl ACE 250 velmi stabilní - navzdory tomu, že jsem cívkou mával nad mokrým pískem a směrem k vodě. Zkontroloval jsem citlivost -byla na šestém segmentu. Nedlouho poté detektor zareagoval a zobrazil předmět ve 4 palcích. Doufal jsem, že to bude mince nebo prsten, ale byla to folie z cigaret. I tak jsem si tímhle nálezem ověřil, že ACE 250 pracuje spolehlivě a umí vyhledat i předměty uložené v mokrém písku. Když jsem se přiblížil k příteli, ozval se signál znovu - tentokrát se jednalo o očko z plechovky. Byl jsem rád, že ho ACE zaregistroval - i když to byl jenom odpad. Detektory, které pracují v pohybovém režimu, nejsou zrovna proslulé svou schopností vyhledávat věci v mokrém písku. Když jsem přišel k příteli, dozvěděl jsem se, že, i když už nějakou chvíli hledá, našel jenom 6 mincí. Pochlubil jsem se mu, jak úžasný je ACE 250 na mokrém písku. I když bych to od něj ani neočekával, vzhledem k tomu, že jsem četl na Internetu, jak ACE 150 a ACE 250 na mokrém písku špatně pracují. Jen abych si ověřil,že moje závěry jsou správné, provedli jsme malý pokus. Přítel znovu zahrabal starou 10 penci, kterou právě vykopal, do písku, který omývá slaná voda do hloubky 6 palců. Řekl: " Teď to zkus přejet ACEm." Navzdory tomu, že jsem měl 4,5 palcovou cívku, ozval se jasný a čistý signál. Tímhle testíkem jsem si ověřil s konečnou platností, že ACE 250 pracuje i v mokrém písku. Problémy jsou možná tam, kde je silně mineralizovaná půda nebo černý písek. Po krátkém rozhovoru jsem se přemístil na místo se suchým pískem. Soustředil jsem s na místa s odvátým pískem a místa, kde bylo v létě rušno. Nastavení detektoru jsem ponechal na Jewellery, citlivost na šestém segmentu. Detektor pracoval bezvadně navzdory úzké cívce. Mince nebo předměty velikosti mince ACE lehce registroval v průměrné hloubce 4 - 6 palců( používal jsem malou cívku).

Jak se stmívalo, začal jsem mrznout a potřeboval vypít šálek čaje. V suchém písku jsem vykopal 26 mincí a mosazný klíč. Šperky žádné, ale mezi mincemi bylo 6 jednolibrových, malý francouzský půl frank, který je velký asi jako 5 pence. Když jsem se vrátil k autu, zjistil jsem, že můj přítel s ACE 150 hledal bez problémů převážně v mokrém písku. Objevil 6 mincí. Sniper cívka je vhodná právě pro hledání mincí navzdory své malé velikosti. Není schopná pokrýt tak velkou plochu najednou, ale dokáže objevit mince v rozumných hloubkách. Mám pocit, že v některých oblastech hledání bude tato cívka excelovat ( navážky, říční břehy, pláže atd.).



Garrett Treasure ACE 250 - cívka PROformance


Garrett Treasure ACE 250 - cívka Sniper



Závěr:

Věřím ACE 150 a ACE 250 spadá do stejné kategorie. Je to další ze skvělých detektorů firmy Garrett, který splňuje všechno, co slibuje na obalu. Detektor je vyroben z kvalitních materiálů a jeho použití je jednoduché. Nestojí mnoho a dosahuje stejně dobrých výsledků jako dražší detektory. Ačkoliv ACE 150 a ACE 250 jsou oba velmi dobré, ACE 250 nabízí uživateli mnohem víc. Můžete si přizpůsobit a vytvořit vlastní nastavení během sekundy. Přídavné cívky jen násobí funkce detektoru. Větší PROformance cívka pokryje větší kus země, ale pořád najde i malé předměty ve velkých hloubkách, zatímco sniper cívka se hodí pro hledání v místech, zamořených odpadem. Rád bych se dověděl, jaké mají zkušenosti ostatní hledači s ACE 250 a nepřekvapilo by mě, kdyby ho hodnotili stejně vysoko jako já.



Garrett Treasure ACE 250 - výsledky hledání



Specifikace:

Model: Garrett ACE 250

Typ: mikroprocesorem řízený, tichý chod, grafický LCD displej, multitónová diskriminace

Vyrobeno: Garrett Metal Detectors, 1881 W. State Street Garland, Texas 75042, USA

Dovozci pro Velkou Británii: Regton ,82 Cliveland street, Birmingham, B19 3SN, Tel:0121 359 2379, Hmotnost: 2,7 liber - 1,2 kilogramu

Pracovní frekvence: 6,5 kHz

Baterie: 4 AA, výrobce doporučuje použití alkalických baterií, životnost baterií je 20- 40 hodin

Cívky: PROformance -6,5 x 9 palců - otevřená elipsovitá cívka se standardním uchycením - 99 liber

ACE Sniper - 4,5 palcová cívka - 69,95 liber Obě je možno objednat v rámci příslušenství.

Cena: 239 liber s daní, Záruka: 2 roky

Doplňky: sluchátka, obal na control box, taška, cívky a kryty na cívky.




Anglický originál článku byl publikován v magazínu Treasure Hunting March 2006. Překlad z angličtiny do češtiny provedla Zmijice





Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/garrett-treasure-ace-250-58.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO