DetektoRING

Kdo se skrývá v zemi?
Publikováno: Thursday, 29.11. 2007 - 19:42:08
Téma: Nebezpečí


Následující text berte prosím s rezervou, protože jsem v daném směru laik a jedná se čistě o subjektivní pohled na věc. Je to jen jedna z okrajových věcí při hledání, ale svými důsledky může mít katastrofální dopad. Z povahy a podstaty našeho koníčka se totiž týká každého z nás.

Téma bakterií mě zaujalo, když jsem se u mé doktorky zajímal, jak jsem na tom s očkováním proti tetanu. Kolega v práci totiž "prošvihnul" termín prodloužení očkování a tak musel nastoupit přeočkování. Jak jsem to pochopil, tak musí místo jedné injekce dostat tři v delším časovém odstupu. Když ale znovu "prošvihne" termín třetí injekce, musí se začít znovu ... Tak jsem si vyhledal ve Wikipedii cože ten tetanus vlastně je.

A je to velmi zajímavá potvůrka, tahle bakterie Clostridium tetani, stejně tak jako ostatní bakterie. Tahle je ale pro nás hledače obzvláště nepříjemná. V podobě spory přežívá nejen v hlíně, ale i v prachu na cestě. Spora je jakési hybernační stadium dospělé bakterie, ve kterém přečkává nepříznivé podmínky - nemůže přežít v přítomnosti kyslíku. Spora je extrémně tvrdá, odolává vysokým teplotám a většině antiseptik. Do hlíny se dostane s trusem domácího zvířectva, převážně dobytka, v jejichž zažívacím traktu parazituje. Pak stačí malá oděrka na ruce a kromě nálezu z řádně pohnojeného pole si domů odnášíme i infekci tetanu.

S černým mráčkem nad hlavou jsem začal pátrat po dalších známých nemocech, abych věděl, cože si to ještě můžu domů z hledání přinést. Hlavně mě zajímalo, jak to je s morem. Proti téhle príma nemoci se totiž už nějak neočkuje a protože v Evropě nebyla teoreticky hodně dlouho, tak i ty přirozené protilátky nemusí být zrovna dvakrát funkční. Kopnout náhodou nějaký morový hrob není v našem prostoru žádná raritka a ani člověk nemusí tušit, že se k němu prokopal. Naštěstí, jak to tak vypadá, tak bakterie Yersinia pestis přežívá jen v krvi a ne jako spory tetanu v hlíně.

Kdesi jsem se dozvěděl, že většinu chorob člověk získal právě až při společném soužití s domestikovanými zvířaty. Takto jsme prý získali super nemoc - tuberkolosu, neboli TBC. Tu lze "naštěstí" získat převážně přenosem z živého zvířete nebo již nakaženého člověka a v zemi by bakterie přežívat neměly. Cholera a tyfus jsou další nemoci, které mě napadly. A i ty by se neměly nějak extrémně vyskytovat v půdě. Infekce se převážně přenáší znečištěnou vodou. Znečištění je způsobeno fekáliemi a proto ani na tzv. "sracích místech" není opatrnosti nikdy nazbyt ;-)

Vypadá to, že až na ten tetanus by jsme měli být při rýpání v půdě v pohodě. Pak jsem ale narazil na jeden článek, který mě přinutil si sednout a zapřemýšlet. Nemá cenu, abych už jednou zhuštěné ještě více zhušťoval, proto sem dávám link na článek. Jen ve zkratce uvedu o co se jedná. Používáním antibiotik při vykrmování dobytka se skrz vyvážený hnůj dostaly na pole, do půdy. Tam žijící bakterie se naučily být proti těmto lidmi vyvinutým antibiotikům rezistentní, tedy odolné. A tuto odolnost si mohou navzájem předávat ...

http://www.rozhlas.cz/leonardo/priroda/_zprava/219968

Ostatní odkazy
TBC - tuberkulosa
http://cs.wikipedia.org/wiki/TBC

Tetanus
http://de.wikipedia.org/wiki/Clostridium_tetani

Mor
http://en.wikipedia.org/wiki/Yersinia_pestis

Tyfus
http://de.wikipedia.org/wiki/Typhus

Cholera
http://cs.wikipedia.org/wiki/Cholera







Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/kdo-se-skryva-v-zemi-128.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO