DetektoRING

Kroměřížské podzemí - výstava
Publikováno: Sunday, 11.10. 2009 - 09:40:57
Téma: Památky, podzemí, příroda


Podzim ukázal svou pravou tvář a již od rána nebyla nálada na hledání. Přesto jsem úplně nelenil a vyrazil na nedávno otevřenou výstavu Muzea Kroměříž "Historie ukrytá pod dlažbou".

Vím, že moje pozvání na výstavu většina z vás nepřijme - není to k nám zrovna odevšad nejblíže. Budu tedy aspoň rád, když se pokocháte fotkami. A předem se omlouvám za horší kvalitu fotografií, bohužel jsem fotil jen mobilem.



Expozice se nachází v historickém sklepením tzv. Vrchnostenského kapitulního domu, který patří k nejhonosnějším v západním domovním bloku na Velkém náměstí. Celý objekt je v současné době sídlem Muzea Kroměřížska. Plné vstupné je 50Kč a vstupenka platí na návštěvu všech stálých expozicí v muzeu - památník Maxe Švabinského a Příroda a člověk. Ikdyž se jedná o sklepení, vstup je sem bezbariérový. V každé z místností expozice se nachází interaktivní dotyková obrazovka, která návštěvníkovi nahrazuje průvodce. Osobně bych zde řekl, že je to trošku chyba - na více svých otázek zde nenaleznete fundovaného člověka, který by je vám zodpověděl.

Po vstupu do podzemí nejprve vejdete do malého lapidária, kde jsou zbytky kamenných portálů nalezených při rekonstrukcích historických domů ve městě (jsou vidět na první fotografii v pozadí). Postupně pak procházíte místnostmi, kde jsou vitríny s nálezy a postupně tak cestujete časem od nejstarších věků - z doby kamenné, přes dobu bronzovou, středověk, až do nedávné minulosti.



Nejstarší nálezy: mamutí stoličky a kosti, nástroje jako sekoromlaty nebo pazorkové čepelky.



Doba bronzová - bronzová sekera, hrot kopí.



Bronzový depot nalezený při výstavbě socialistického sídliště.



Mincovní středověké depoty - v levém horním rohu (pod číslem 2) je 7 pražských grošů z depotu nalezeného v roce 1910 při rekonstrukci domu. Celý poklad obsahoval snad až 800 mincí. Bohužel se jich více nedochovalo. Škoda....



Tzv. Židovský poklad nalezený v bývalé židovské čtvrti (víceméně zničené za Druhé světové války) v budově dnešní základní školy.



Historická potrubí - zleva: litinové 19.st., keramické 18.st. a dřevěné z 16.st. A závěrem ještě doplnění, že všechny nálezy jsou pouze z města Kroměříže. Kdo by měl zájem o neméně zajímavé nálezy z okolí, jako bronzové depoty z nedalekého multikulturního hradiště Hradisko u Bezměrova nebo nálezy z keltského oppida Hostýn, musí navštívit expozici Příroda a člověk.





Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/kromerizske-podzemi-vystava-207.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO