DetektoRING

Na plážích Španělska
Publikováno: Monday, 16.07. 2007 - 07:25:33
Téma: Detektory a hledání


Prvních 14 dní v červenci jsme byli na dovolené v severošpanělském městečku Llanca. Detektor jako vždy v báglu pro případ nudy.

V okolí jsou dva druhy pláží. Jedny jsou kamenité s hrubozrnným pískem a skalami.

Španělsko 07-172


Jejich výhodou pro detektoráře je to, že se nedají strojně čistit, takže je vyšší naděje na úspěch. Nevýhodou je, že se v nich hůře kope a chodí na ně méně lidí. Další jsou klasické písečné pláže. Je tu spousta lidí, velká plocha na hledání ale občas je čistí síty taženými za traktorem.

Španělsko 07-186


Síta mají oka cca 2x2 cm, takže vezmou většinu papírků, vajglů a bohužel také většinu zajímavých věcí.Naštěstí se čistí jen dvakrát až třikrát ročně. Na těchto plážích také chodí dost lidí s detektorem - německými i místními důchodci počínaje a nudícími se detektoráři na dovolené konče. Nikoho tady člověk s detektorem na pláži příliš nezajímá (spíš otravuje milence). Výjimkou jsou pláže soukromých hotelů, které jsou ale většinou označené. Nejčastějšími nálezy na plážích jsou hliníkové uzávěry z plechovek, které mají různé tvary a velikost a tudíž i trochu jiný signál, který se bohužel v mnoha případech kryje se signálem zlatých předmětů. Když vykopete tak stopadesátý, většinu z nich nakonec dokážete odhalit ještě před vykopáním. Ale stejně většinu z nich nakonec kopete - co kdyby a taky to v písku není taková práce. Další morovou ranou jsou hliníkové nuggety různých tvarů a velikostí (na fotce s nálezy vpravo nahoře).

Španělsko 07-200


Mají krásný signál, který je ale úplně rozdílný u každého jednotlivého kousku a záleží na velikosti a tvaru. Většinou je signál velmi podobný signálu mincí nebo šperků, takže opět kopete. Pak jsou tady nejrůznější plíšky, šroubovací korunky od pití a podobně. Dalším typem nálezu jsou rybářská olůvka, mosazné kroužky a jiný šrot. To, co člověka udržuje ve správné náladě na hledání jsou mince (a samozřejmě naděje na nějaký ten šperk či jinou cennou věc). Za tři návštěvy pláže po cca 2 hodinách jsem nalezl 11,7 eura, pesetu, neplatnou marku a tři hliníkové mince setřelé k nepoznání.

Španělsko 07-199


Další možností je hledání po okolních kopcích a cestách. Hlavním problémem je jednak nutnost hledání za šera nebo v noci (mimo pláže vidí člověka s detektorem neradi) a jednak velké množství nízkých křovin většinou vybavených trny. Na některé cesty potřebujete sbíječku. Problémem je i vysoká teplota v noci, takže je vyzkoušena jako ideální doba na hledání někdy po 23. hodině. V nejbližším okolí probíhala pouze občanská válka po které zbyly mimo tisíců celých i deformovaných kulek a nábojnic (na obrázku nálezů ve spodní části) na růžovo natřené bunkry.

Španělsko 07-185


Na fotografii s bunkrem je také dobře vidět typický terén, který převažuje a je naprosto nevhodný pro hledání. Samozřejmě jsou v okolí i lokality nadějné, většinou je pobyt na nich i v jejich bezprostředním okolí poměrně riskantní vzhledem k tvrdým zákonům, které dopadeného rabovače umožňují strčit hned do vazby. Jsou tu hrady, mohylová pole, menhiry a podobné zajímavosti které stojí za průzkum ale vřele doporučuji nechat detektor doma. Zkoušel jsem pouze v noci úvozovou cestu vedoucí k hradu ale po třech hodinách jsem nalezl pouze patrony a olověný šrot. Přeji všem hezkou dovolenou a lepší nálezy než moje :-) . Je to ale dobrý tréning a ověřil jsem si, že Explorer SE dokáže mezi tím šrotem vyčenichat i hodně malé kousky. Tentokrát jen hliníkové či mosazné...





Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/na-plazich-spanelska-93.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO