DetektoRING

Oblečení a doplňky
Publikováno: Monday, 22.01. 2007 - 16:57:47
Téma: Detektory a hledání


Jakkoliv by se mohlo zdát, že oblečení je tou nejméně důležitou součástí potřeb hledače, určitě tomu tak není, oblečení má své nezastupitelné místo a svou důležitost...

Nejprve bych chtěl připomenout ve většině případů zcela opomíjený fenomén a to je působení oblečení na okolí - na další osoby. Určitě jste si povšimli, že první dojem při setkání rozhoduje. První dojem si totiž vytváříme z neverbální komunikace a tou je náš vzhled. Nejenom naše oblečení, ale i postoj, chůze gestikulace, grimasy a dokonce i vůně (u některých i odér :o)), to vše působí na naše okolí a rozhoduje, zda zaujmeme kladně či záporně a zda se okolí o nás bude dál zajímat. Zkuste si na tuhle jednoduchou informaci z psychologie vzpomenout při výběru oblečení ze svého šatníku a zejména při setkání s dalšími lidmi během hledání.
Volbu vhodného oblečení nelze přeceňovat, ale naopak není dobré ji podcenit a to nejen z psychologických, estetických ale zejména z funkčních důvodů. Při volbě oblečení je zapotřebí mít na paměti, že nároky kladené na oděv se budou lišit nejen podle vnějšího prostředí kde bude hledání prováděno, ale oblečení, obuv a doplňky musí vyhovovat jak osobním zvyklostem tak především potřebám hledače. Prioritou pro volbu oblečení budou zcela jistě povětrnostní podmínky. Těžko budete v letních měsících pobíhat v zimní obuvi a zimním kabátu a naopak v mrazivé zimě asi plátěná obuv a tričko s krátkým rukávem nebude tím pravým ořechovým.
Definice osobní potřeby hledače ve vztahu k oblečení a obuvi je v podstatě nemožná, protože každému jedinci vyhovuje něco jiného, nicméně jistou kategorizaci a doporučení lze vyslovit.
Zdá se, že nejjednodušší variantou je vyrazit na hledání v oblečení, které běžně používáte. Samozřejmě, že vyrazit v lakýrkách a obleku s kravatou je stejný nesmysl jako vyrazit v letních šatech s lodičkami na deseticentimetrovém podpatku (druhá varianta platí spíše pro dámy, ale není podmíněna pohlavím :o)) a proto si tuto společenskou variantu oblečení dovolím hned v úvodu nedoporučit.

Oblečení a doplňky - nevhodné oblečení



Určitě brzy zjistíte, že takové „běžné“ (občanské, nespolečenské) oblečení sice vyhovuje hledání na upravených plochách (např. zahrada, městský park, sad, koupaliště), ale to je asi tak vše. Není myslitelné si v takovém oblečení kleknout a vyrýpnou signalizovaný objekt bez toho, aby na kolenou (případně jiné části kalhot) nebyly zanechány stopy traviny či zeminy. A kdo zkoušel zaprat zelená kolena od trávy na riflích aby nebylo poznat, že se zase hrabal v zemi, ten mi dá za pravdu, že tudy cesta nevede. Přesto běžné tzv. civilní oblečení nelze rozhodně zatratit, jen je potřeba použít starší oblečení (které když utrpí úhonu, tak následně neutrpí úhonu nositel).
Vhodné jsou plátěné kalhoty (kapsáče) společně s tričkem či mikinou (ovšem bez pompézních nápisů a nejlépe v provedení nenápadných barev) společně se sportovní obuví (stačí obyčejné kecky z tržnice, nemusí být zrovna značkové) a dobrými ponožkami (vyhrabaná hlína se dobře lepí na zpocené nohy).

Oblečení a doplňky - kalhoty



Jak jsem se již zmínil, takové domácí oblečení vyhovuje především na hledání v místech s výskytem okolojdoucích osob a v místech, kde není bujná vegetace a samozřejmě je minimum obtěžujícího hmyzu.
Do těchto míst není vhodné oblečení vojenského maskáčového typu (budí příliš velkou pozornost), také se sem nehodí šusťákové soupravy (pro své vlastnosti dané typem materiálu – velmi lehce mohu přijít k úhoně). Montérkové řešení sice na první pohled vypadá elegantně a rozhodně něco vydrží, nicméně na druhý pohled vypadáte jako když jste si na místo hledání odskočili z kolbenky…
Třešničkou na dortu se jeví čepice - kšiltovka, ale to je už na uvážení každého, jestli si bude pařit hlavu nebo ne.

Oblečení a doplňky - čepice



V předchozím textu jsem použil termín oblečení vojenského maskáčového typu. Tento typ oblečení je neuniverzálnější a zřejmě také v poměru cena – výkon nejvýhodnější. Ztratíte se v něm v lesním nebo jiném porostu (má výborné maskovací vlastnosti), nejste tolik nápadní na poli, louce, zkrátka v přírodě mimo město.

Oblečení a doplňky - maskáče



Typ takového oblečení se dá bezproblémově nakoupit v kdejakém armyshopu. Vojenské oblečení má krom maskovací ještě jednu výtečnou vlastnost a tou je odolnost. Pokud s takovým oděvem zacházíte trochu slušně vydrží vám dobu, která se počítá v letech (tedy pokud nejste ve vývinu a nerostete). V podstatě to samé platí i pro vojenskou obuv, která se při čištění a hýčkání majitelem odvděčí podstatně delší životností.

Oblečení a doplňky - boty



Pokud máte otázku, které vojenské oblečení (které armády) použít, odpověď zní, že je to v podstatě jedno a nejdůležitějším kriteriem v této věci, by mělo být pohodlí osoby, která je bude používat (jo a ještě nepoužívejte zimní maskovací díly v létě, vypadá to fakt hodně divně). Doporučuji nemíchat jednotlivé vzory a druhy vojenského oblečení, např. kalhoty ČSLA (smrček) s bundou NSR Bundeswehr, většinou pak majitel vypadá jako vypadlý z komediantského vozu.
Při používání vojenského oblečení je potřeba si uvědomit, že zvlášť u starší generace je zažitý strach ze všech uniforem a také, že někteří jedinci mohou mít duševní alergii na určitý druh uniformy (nemám rád amíky, frantíky, taliány, skopčáky apod.) a taky pozor na podporu a propagaci hnutí směřující k potlačení práv a svobod občanů.
Ještě malá poznámečka na okraj, provedení oblečení by nemělo být zaměnitelné se stejnokrojem ozbrojených sil nebo ozbrojených sborů či strážníka obecní policie, protože jinak úmyslné nošení na místě veřejnosti přístupném by mohlo být kvalifikováno jako přestupek podle § 21 (Přestupky proti pořádku ve státní správě vyskytující se na více úsecích státní správy) z.č. 200/90 Sb.
Tak pokud jste si pořídili kalhoty, tričko (košili), bundu, případně i čepici, můžete si ještě do barvy uniformy pořídit spodní prádlo a ponožky, ale většinou to kamarádi neocení, to spíš drahá polovička, když jí pustí tyhle oděvní součástky barvu do ostatního prádla.
Kalhoty je dobré nosit zavázané v botách, protože jinak se vám pod ně dostane kdejaká havěť a kdejaký zbytek zeminy.
K vojenskému oblečení má nejblíže oblečení typu outdoor. Outdoor má však pro mne několik necností. Tou nezákladnější cena a dále maskovací vlastnosti a dostupnost (přece jenom kvalitních outdoorových prodejen je méně než armyshopů).
Každé oblečení je vhodné doplnit doplňky. Jako první doplněk by neměl chybět pásek (řemen) a to nejen na zaškrcení údu při uštknutí zmijí, ale především pro možnost připevnění dalších potřebných záležitostí jakou je láhev s pitím, kapsa na nálezy, pouzdro mobilního telefonu, pouzdro nože či bodáku, vysílačky, GPS přístroje, pouzdro s doklady, náhradní baterie apod.. Pokud nemáte rádi vyhrnutou košili, určitě by neměli v oblečení chybět šle, česky kšandy.
Jako doplněk bych také doporučil jednu docela prima záležitost, zejména pro letní nošení a hledání - taktickou vestu.

Oblečení a doplňky - taktická vesta



Vejde se do ní naprosto veškerý materiál, který potřebujete, nebo by jste mohli potřebovat. Odpadne tak nepříjemné táhnutí zavěšených věcí na opasku, protože je velmi snadno poskládáte do vesty.

Závěrem bych konstatoval, že oblečení by mělo být od toho aby jste se v něm cítili primově a aby vám poskytlo určitý komfort při hledání, chránilo vás před nepřízní nebo přílišnou přízní počasí a ubránilo před dotěrným hmyzem. U oblečení a obuvi však také neplatí, že špičkový značkový oděv a obuv znamená zajištění špičkových nálezů...

Kde hledat oblečení?:
ArmyShop Praha
Military Range
Aukční server AUKRO






Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/obleceni-a-doplnky-69.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO