DetektoRING

Pokusy na měděnkové krustě
Publikováno: Tuesday, 22.03. 2011 - 10:11:11
Téma: Renovace a čištění


Fascinován přísně logickým přístupem pánů Pécucheta a Bouvarda k provádění pokusů a ohromen jejich inovátorskými vědeckými postupy, rozhodl jsem se kráčet v jejich stopách, ve snaze p. t. obci hledačské pomoci při řešení nalezených problémů...

Uskutečním proto pokus jak levně odstranit měděnkovou krustu z nalezených předmětů. Bořkova maminka, která naprosto geniálně nově definovala chemii, mi v tomto úsilí nastínila cestu, kterou je zapotřebí se ubírat. Prostě a jednoduše jít do kuchyně a šahnout do špajzu. Proč taky zbytečně zatěžovat kapsu a přírodu používáním Chelatonu nebo jiných chemických ... hm ... prostředků. Sice se proto zvyšuje riziko náhodného a neopakovatelného výsledku pokusu, podobně jako se to stalo panu Dr. Jeckyllovi, ale o to větší dobrodružství lze v těchto případech zažít. Podobně jako je zažíval s jeho přítelem, panem Hydem. Nicméne přes veškeré nadšení bych se trochu nerad dostal za hranice vytyčené panem Jakubem Hronem.

Zvolené suroviny:

brambor z Francie, banán z Ekvádoru, křen z Maďarska, špenát z ČR (DIONE z AGRIMEX Vestec), avokádo z Chile, zázvor z Thajska a mrkev z Dánska

Malá zeměpisná odbočka. Při nákupu jsem si říkal "nakoupím nějakou tu hlízu, kořenovou zeleninu, znovu také zkusím špenát* a taky nějaký ten exot". Nečekal jsem ale, že z ČR bude jen ten špenát. Koupit jsem chtěl špenát z Mochova. Ale měli jen jakýsi s deseti procenty škrobu. Už se moc nedivím, že mochovský provoz bude ukončen. Kdo by taky chtěl jíst špenát se škrobem. Zpátky k zeměpisu - nakonec se mi v košíku sešla půlka Evropy a nějaká ta Asie a Amerika. Banán nebo avokádo je jasné, ale mrkev z Dánska nebo brambor z Francie? Nemám z toho dobrý pocit.

* Chtěl jsem původně napsat Jezerův špenát, ale pak jsem si vzpoměl, že se kdysi kdesi v diskusi vehementně bránil tomu, žeby čištění špenátem byl jeho vynález.

Předpoklady a zadání

Pokus má probíhat tak, že mince budou vloženy do na jemno nastrouhaných nebo vidličkou rozmělněných surovin, přičemž do každé takovéto kaše budou vloženy dvě mince. Jedna suchá a druhá dříve namočená v horké destilované vodě. Mince budou vloženy vertikálně, pro snadnější manipulaci. Po zhruba 24 hodinách budou vytaženy, opláchnuty ve vodě (z kohoutku) a okartáčovány kartáčkem na ruce (byl mi přiřazen ten opotřebovaný z koupelny a zakoupen byl nový který bude - zdvižený prst, pevný pohled a přísný hlas - "VÝHRADNĚ!, prosimtě, VÝHRADNĚ! používán na ruce!"). Aby se při fotodokumentaci neleskly, budou mírně osušeny. Po nafocení se vloží zpět do surovin a to do toho samého místa odkud byly vyjmuty. Jedna suchá a druhá předtím opět namočená v destilované vodě. Surovinou se nebude míchat. Celý proces bude, podle předchozích zkušeností se špenátem, trvat odhadem týden až deset dní. Nanejvýš týdny dva - pak mě to asi přestane bavit. Po ukončení pokusu budou mince neutralizovány vykartáčováním s mýdlem.

Hlavním záměrem je zjistit, jestli lze se zvolenými snadno dostupnými surovinami dosáhnout odstranění měděnkové krusty. Dalšími vedlejšími zjištěními má být, nakolik ta která surovina barevně ovlivní nebo dokonce poškodí patinu. Při dřívějších pokusech se špenátem jsem pozoroval změny barvy patiny a to na stejném nominálu z jiné lokality ale bez takto silné krusty. Původní tmavě zelená postupné hnědla pak červenala až nakonec mince získaly místy okrovou barvu a občas i jasnější žluť. Surovina/y s nejlepšími výsledky (s přihlédnutím k vlivu na patinu) pak bude dále testován na běžných objektech z jiných lokalit a nakonec nasazena pro odstranění krusty dřívějších nominálů např. Marie Theresie nebo Dobráků s kapličkou. Rozdílný stav mincí - suchá a mokrá - má ověřit teorii, že krusta dříve nasáklá vodou bude odolávat déle, protože tekutina ze surovin se do zvlhlé krusty nebude moct nasáknout a bude jí proto rozrušovat jen napovrchu a nikoliv i zevnitř.

Předpokládaný výsledek je, že k odstranění krusty dojde kombinací působení mechanického čištění kartáčkem a chemickými látkami ze surovin, které krustu postupně naruší. Také barva patiny se změní z příjemné tmavě zelené na hnědou až červenou a u špenátu předpokládám opět až okrovou.

Mince jsou z jedné lokality v okruhu jednoho kilometru. Jedná se především o RU dvouhaléře, ale je tam i jeden RU haléř a také jeden nejpozdější RU krejcar. Snažil jsem se pro pokus vybrat stejné mince, aby složení materiálu bylo co možná nejvíc stejné. I když u dvouhlařířů z Uher jsem si již dříve všimnul, že oproti ostatním RU dvouhalířů jsou jakoby žíhované. Jakoby se slitina při výrobě (he he, vlastně při míchání) dobře nespojila.

Tak tedy pokus

Den první:

  • v surovinách se vytvořily tmavé oblasti v místech kde jsou mince. Zbarvení je modro - zelené.
  • zhnědla vrchní část u brambory, banánu, avokáda a špenátu. Zřejmě oxidace.
  • banán okolo mincí ztuhnul, nalepil se na ně a vytvořil jakési pouzdro. Okolní hmota zůstává normálně kašovitá.
  • při čištění kartáčkem z mince zpočátku odkapávala nečistota a tvořila v napuštěném umyvadle kouřové kroužky.
  • po vypuštění vody z umyvadla zůstává tmavě zelená sedlina s tu a tam věšími kousky uvolněné krusty.
  • mince považovaná za RU jednohaléř nakonec mincí nebude. Je to zřejmě žeton doplatek 20 haléřů pražských elektrických drah
  • Den první
    Brambor, 1. mince Banán, 1. mince Křen, 1. mince Špenát, 1. mince Avokádo, 1. mince Zázvor, 1. mince Mrkev, 1. mince
    Brambor, 1. mince, 1. strana Banán, 1. mince, 1. strana Křen, 1. mince, 1. strana Špenát, 1. mince, 1. strana Avokádo, 1. mince, 1. strana Zázvor, 1. mince, 1. strana Mrkev, 1. mince, 1. strana
    Brambor, 2. mince, 1. strana Banán, 2. mince, 1. strana Křen, 2. mince, 1. strana Špenát, 2. mince, 1. strana Avokádo, 2. mince, 1. strana Zázvor, 2. mince, 1. strana Mrkev, 2. mince, 1. strana
    Brambor, 2. mince Banán, 2. mince Křen, 2. mince Špenát, 2. mince Avokádo, 2. mince Zázvor, 2. mince Mrkev, 2. mince
    Brambor, 1. mince, 2. strana Banán, 1. mince, 2. strana Křen, 1. mince, 2. strana Špenát, 1. mince, 2. strana Avokádo, 1. mince, 2. strana Zázvor, 1. mince, 2. strana Mrkev, 1. mince, 2. strana
    Křen, 2. mince, 2. strana Brambor, 2. mince, 2. strana Banán, 2. mince, 2. strana Špenát, 2. mince, 2. strana Avokádo, 2. mince, 2. strana Zázvor, 2. mince, 2. strana Mrkev, 2. mince, 2. strana

    Den druhý:

  • ztuhnutý banán okolo mincí se dále rozšířil.
  • na avokádu se objevilo trochu plísně.
  • při čištění kartáčkem zpočátku z mince odkapává nečistota a na umyvadle zůstává .
  • RU jednohaléř je opravdu žetonem doplatek 20 haléřů
  • Den druhý
    Brambor, 1. mince Banán, 1. mince Křen, 1. mince Špenát, 1. mince Avokádo, 1. mince Zázvor, 1. mince Mrkev, 1. mince
    Brambor, 1. mince, 1. strana Banán, 1. mince, 1. strana Křen, 1. mince, 1. strana Špenát, 1. mince, 1. strana Avokádo, 1. mince, 1. strana Zázvor, 1. mince, 1. strana Mrkev, 1. mince, 1. strana
    Brambor, 1. mince, 2. strana Banán, 1. mince, 2. strana Křen, 1. mince, 2. strana Špenát, 1. mince, 2. strana Avokádo, 1. mince, 2. strana Zázvor, 1. mince, 2. strana Mrkev, 1. mince, 2. strana
    Brambor, 2. mince Banán, 2. mince Křen, 2. mince Špenát, 2. mince Avokádo, 2. mince Zázvor, 2. mince Mrkev, 2. mince
    Brambor, 2. mince, 1. strana Banán, 2. mince, 1. strana Křen, 2. mince, 1. strana Špenát, 2. mince, 1. strana Avokádo, 2. mince, 1. strana Zázvor, 2. mince, 1. strana Mrkev, 2. mince, 1. strana
    Brambor, 2. mince, 2. strana Banán, 2. mince, 2. strana Křen, 2. mince, 2. strana Špenát, 2. mince, 2. strana Avokádo, 2. mince, 2. strana Zázvor, 2. mince, 2. strana Mrkev, 2. mince, 2. strana

    Den třetí:

  • víčko skleničky s mrkví je vypouklé a po otevření bylo slyšet syčení unikajícího plynu.
  • plíseň na avokádu se rozšířila.
  • na hladině vody v umyvadle se objevily zřejmě kapky oleje.
  • při čištění kartáčkem zpočátku z mince odkapává nečistota.
  • Den třetí
    Brambor, 1. mince Banán, 1. mince Křen, 1. mince Špenát, 1. mince Avokádo, 1. mince Zázvor, 1. mince Mrkev, 1. mince
    Brambor, 1. mince, 1. strana Banán, 1. mince, 1. strana Křen, 1. mince, 1. strana Špenát, 1. mince, 1. strana Avokádo, 1. mince, 1. strana Zázvor, 1. mince, 1. strana Mrkev, 1. mince, 1. strana
    Brambor, 1. mince, 2. strana Banán, 1. mince, 2. strana Křen, 1. mince, 2. strana Špenát, 1. mince, 2. strana Avokádo, 1. mince, 2. strana Zázvor, 1. mince, 2. strana Mrkev, 1. mince, 2. strana
    Brambor, 2. mince Banán, 2. mince Křen, 2. mince Špenát, 2. mince Avokádo, 2. mince Zázvor, 2. mince Mrkev, 2. mince
    Brambor, 2. mince, 1. strana Banán, 2. mince, 1. strana Křen, 2. mince, 1. strana Špenát, 2. mince, 1. strana Avokádo, 2. mince, 1. strana Zázvor, 2. mince, 1. strana Mrkev, 2. mince, 1. strana
    Brambor, 2. mince, 2. strana Banán, 2. mince, 2. strana Křen, 2. mince, 2. strana Špenát, 2. mince, 2. strana Avokádo, 2. mince, 2. strana Zázvor, 2. mince, 2. strana Mrkev, 2. mince, 2. strana

    Den čtvrtý:

  • plíseň na avokádu se rozšířila a zázvor také začal plesnivět.
  • mrkev stále produkuje plyn.
  • kapky oleje na hladině jsou z avokáda.
  • banán tuhne ve stále větším objemu, ale v "pouzdru" se objevila řídká tekutina.
  • při čištění kartáčkem zpočátku z mince odkapává nečistota.
  • Den čtvrtý
    Brambor, 1. mince Banán, 1. mince Křen, 1. mince Špenát, 1. mince Avokádo, 1. mince Zázvor, 1. mince Mrkev, 1. mince
    Brambor, 1. mince, 1. strana Banán, 1. mince, 1. strana Křen, 1. mince, 1. strana Špenát, 1. mince, 1. strana Avokádo, 1. mince, 1. strana Zázvor, 1. mince, 1. strana Mrkev, 1. mince, 1. strana
    Brambor, 1. mince, 2. strana Banán, 1. mince, 2. strana Křen, 1. mince, 2. strana Špenát, 1. mince, 2. strana Avokádo, 1. mince, 2. strana Zázvor, 1. mince, 2. strana Mrkev, 1. mince, 2. strana
    Brambor, 2. mince Banán, 2. mince Křen, 2. mince Špenát, 2. mince Avokádo, 2. mince Zázvor, 2. mince Mrkev, 2. mince
    Brambor, 2. mince, 1. strana Banán, 2. mince, 1. strana Křen, 2. mince, 1. strana Špenát, 2. mince, 1. strana Avokádo, 2. mince, 1. strana Zázvor, 2. mince, 1. strana Mrkev, 2. mince, 1. strana
    Brambor, 2. mince, 2. strana Banán, 2. mince, 2. strana Křen, 2. mince, 2. strana Špenát, 2. mince, 2. strana Avokádo, 2. mince, 2. strana Zázvor, 2. mince, 2. strana Mrkev, 2. mince, 2. strana

    Den pátý:

  • tmavá vrchní část na bramboře, banánu, špenátu a avokádu prostoupila hlouběji.
  • plíseň se, kromě avokáda a zázvoru, objevila také na bramboře a špenátu.
  • mrkev stále vytváří plyn a její povrch značně zesvětlal.
  • při čištění kartáčkem zpočátku z mince odkapává tmavá nečistota.
  • po vypuštění vody z umyvadla je tmavě zelené sedliny znatelně méně.
  • Den pátý
    Brambor, 1. mince Banán, 1. mince Křen, 1. mince Špenát, 1. mince Avokádo, 1. mince Zázvor, 1. mince Mrkev, 1. mince
    Brambor, 1. mince, 1. strana Banán, 1. mince, 1. strana Křen, 1. mince, 1. strana Špenát, 1. mince, 1. strana Avokádo, 1. mince, 1. strana Zázvor, 1. mince, 1. strana Mrkev, 1. mince, 1. strana
    Brambor, 1. mince, 2. strana Banán, 1. mince, 2. strana Křen, 1. mince, 2. strana Špenát, 1. mince, 2. strana Avokádo, 1. mince, 2. strana Zázvor, 1. mince, 2. strana Mrkev, 1. mince, 2. strana
    Brambor, 2. mince Banán, 2. mince Křen, 2. mince Špenát, 2. mince Avokádo, 2. mince Zázvor, 2. mince Mrkev, 2. mince
    Brambor, 2. mince, 1. strana Banán, 2. mince, 1. strana Křen, 2. mince, 1. strana Špenát, 2. mince, 1. strana Avokádo, 2. mince, 1. strana Zázvor, 2. mince, 1. strana Mrkev, 2. mince, 1. strana
    Brambor, 2. mince, 2. strana Banán, 2. mince, 2. strana Křen, 2. mince, 2. strana Špenát, 2. mince, 2. strana Avokádo, 2. mince, 2. strana Zázvor, 2. mince, 2. strana Mrkev, 2. mince, 2. strana

    Den šestý:

  • banán ztuhnul ve velké části skleničky. Jen okraje jsou ještě kašovité.
  • plíseň na avokádu, zázvoru, bramboře a špenátu se rozšiřuje.
  • při příštím čištění boudou suroviny vyměněny.
  • při čištění kartáčkem zpočátku z mince odkapává tmavá nečistota, zbarvená je do červena.
  • Den šestý
    Brambor, 1. mince Banán, 1. mince Křen, 1. mince Špenát, 1. mince Avokádo, 1. mince Zázvor, 1. mince Mrkev, 1. mince
    Brambor, 1. mince, 1. strana Banán, 1. mince, 1. strana Křen, 1. mince, 1. strana Špenát, 1. mince, 1. strana Avokádo, 1. mince, 1. strana Zázvor, 1. mince, 1. strana Mrkev, 1. mince, 1. strana
    Brambor, 1. mince, 2. strana Banán, 1. mince, 2. strana Křen, 1. mince, 2. strana Špenát, 1. mince, 2. strana Avokádo, 1. mince, 2. strana Zázvor, 1. mince, 2. strana Mrkev, 1. mince, 2. strana
    Brambor, 2. mince Banán, 2. mince Křen, 2. mince Špenát, 2. mince Avokádo, 2. mince Zázvor, 2. mince Mrkev, 2. mince
    Brambor, 2. mince, 1. strana Banán, 2. mince, 1. strana Křen, 2. mince, 1. strana Špenát, 2. mince, 1. strana Avokádo, 2. mince, 1. strana Zázvor, 2. mince, 1. strana Mrkev, 2. mince, 1. strana
    Brambor, 2. mince, 2. strana Banán, 2. mince, 2. strana Křen, 2. mince, 2. strana Špenát, 2. mince, 2. strana Avokádo, 2. mince, 2. strana Zázvor, 2. mince, 2. strana Mrkev, 2. mince, 2. strana

    Den sedmý:

  • čerstvé suroviny jsou velmi účinné, měděnka značně ustoupila.
  • v surovinách se opět vytvořily tmavé oblasti v místech kde jsou vložené mince. Zbarvení je znovu modro - zelené.
  • banán okolo mincí opět zatuhnul.
  • při čištění kartáčkem zpočátku z mince odkapává tmavá nečistota. U mincí bez měděnky je zbarvená do červena, tam kde měděnka ještě je, je zbarvení tmavě hnědě.
  • po vypuštění vody z umyvadla tmavě zelené sedliny přibylo, stejně tak i kousků uvolněné krusty.
  • Den sedmý
    Brambor, 1. mince Banán, 1. mince Křen, 1. mince Špenát, 1. mince Avokádo, 1. mince Zázvor, 1. mince Mrkev, 1. mince
    Brambor, 1. mince, 1. strana Banán, 1. mince, 1. strana Křen, 1. mince, 1. strana Špenát, 1. mince, 1. strana Avokádo, 1. mince, 1. strana Zázvor, 1. mince, 1. strana Mrkev, 1. mince, 1. strana
    Brambor, 1. mince, 2. strana Banán, 1. mince, 2. strana Křen, 1. mince, 2. strana Špenát, 1. mince, 2. strana Avokádo, 1. mince, 2. strana Zázvor, 1. mince, 2. strana Mrkev, 1. mince, 2. strana
    Brambor, 2. mince Banán, 2. mince Křen, 2. mince Špenát, 2. mince Avokádo, 2. mince Zázvor, 2. mince Mrkev, 2. mince
    Brambor, 2. mince, 1. strana Banán, 2. mince, 1. strana Křen, 2. mince, 1. strana Špenát, 2. mince, 1. strana Avokádo, 2. mince, 1. strana Zázvor, 2. mince, 1. strana Mrkev, 2. mince, 1. strana
    Brambor, 2. mince, 2. strana Banán, 2. mince, 2. strana Křen, 2. mince, 2. strana Špenát, 2. mince, 2. strana Avokádo, 2. mince, 2. strana Zázvor, 2. mince, 2. strana Mrkev, 2. mince, 2. strana






    Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
    http://detektory.hantec.cz

    Tento článek najdete na adrese:
    http://detektory.hantec.cz/clanky/pokusy-na-medenkove-kruste-236.html
    Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
    Poznejte další produkty Magic SEO URL
    osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO