DetektoRING

První dojmy z detektoru Tesoro Vaquero
Publikováno: Monday, 17.04. 2006 - 22:02:49
Téma: Detektory a hledání


Detektor kovů značky Tesoro Vaquero používám teprve 4 měsíce. Nahledáno s ním mám kolem čtyřiceti hodin. Není to mnoho, proto tohle povídání bude pojaté spíše jako seznámení se s přístrojem a první dojmy z něj.



Tesoro Vaquero - celkový pohled



V místech kde jsem hledal a dosud hledám je velký výskyt, jak já říkám, "železných kamenů". Předchozí detektor jsem měl také Tesoro a to model Eurosabre. U tohoto modelu jsem měl problém s reakcí na tyto takzvanné "železné kameny". Model Vaquero se s těmito problémy vyrovnává dobře. V diskriminačním režimu již není po kamenech ani památky a v All Metal módu jsou sice signalizovány, ale typickým "kejháním" je lze snadno rozeznat.

Nyní tedy k samotnému Vaqueru. Přístroj nabízí potenciometry k nastavení hodnot diskriminace, citlivosti, thresholdu a potlačení zemního efektu. Dále je tu přepínač pro volbu tří různých frekvencí ( frequency shift ) které se pohybují okolo 14kHz a tlačítko Pinpoint.
Standardní dodávaná sonda je koncentrická 9x8inch (25/21cm). Napájení obstarává pouze jedna 9V baterie. Hledací módy přístroj nabízí dva a to All Metal a Diskriminační režim. Váha detektoru je 1,1kg.

Tesoro Vaquero - ovládací panel


Tesoro Vaquero - boční pohled



Po přečtení uživatelské příručky a provedení seznamovacích testů jsem vyrazil při prvních známkách jarního počasí do terénu. Nastavil jsem Ground Balance a otočil kontrolu diskriminace do polohy iron, kde by detektor neměl reagovat na železné předměty.
Chodil jsem takto asi 30 min a za tu dobu jsem neměl téměř žádné signály. Vrátil jsem se na začátek prohledávaného terénu a snížil diskriminaci těsně za minimální nastavení. Najednou se objevily signály které jsem předtím nezaznamenal. Přezkoumal jsem nyní nalezené předměty a začal si s nimi a s diskriminací hrát, abych zjistil co se děje. Dospěl jsem k závěru, že Vaquero má už při minimální možné diskriminaci nastavené odmítnutí železa dost vysoko.
Má představa, že při minimální diskriminaci bude detektor brát všechno, vzala za své. Asi bych se měl teď zmínit, jak je to s potenciometrem diskriminace. Při otočení tímto knoflíkem úplně doleva, potenciometr cvakne a detektor přejde do režimu All Metal. Výrobce tento režim pojmenovává jako "vyhledávání založené na prahovém tónu". Je to klasický All Metal mód při kterém si uživatel sám nastaví sílu threshold tónu. V tomto režimu tedy přístroj hlásí opravdu vše. Po pootočení tímto potenciometrem doprava, spínač v potenciometru cvakne a přístroj se přepne do diskriminačního režimu kde je k dispozici zbylý rozsah pro rozlišení. Problém je podle mě v tom, že když si představím klasickou stupnici diskriminace od 1 do 10 tak v All Metal módu jsem jakoby v 1, ale po přepnutí do diskriminačního módu jsem rovnou na úrovni 4. Je tedy třeba s tímto chováním při hledání počítat.
Také jsem v této "otrávené lokalitě" ( lesní půda po dešti se značným obsahem "železných kamenů" ) provedl zkušební test v zemi a ve vzduchu se starou komančskou 1Kčs. Při nastavení maximálního výkonu bral detektor s diskriminací tuto minci na vzduchu ve vzdálenosti 35 cm, signály byly dokonce až do vzdálenosti 40cm, ale nebylo to nic co by mě v reálu přesvědčilo o nutnosti se jimi zabývat.

Tesoro Vaquero - pohled na elektroniku


Tento test jsem zopakoval se sondou položenou na lesní půdu. S dosahem ve vzduchu nad takto umístěnou sondou se nic nestalo jenom signály za 35 cm zmizely.
Abych byl upřímný, musím zdůraznit, že za 100% signály lze považovat vzdálenost cíle jen do 32cm. Vzdálenost testovacího předmětu od 32 do 35cm sice dává jasně opakovaný signál, ale už je tento signál slabý a snadno přeslechnutelný.
Potom jsem minci zahrabal asi do 10cm a zahrabával ji hlouběji a hlouběji až se mi signál na minci ztratil někde kolem 16cm v zemi. Poté jsem přepnul do All Metall módu, který minci hlásil dál až do 25cm. Při těchto testech bylo nutné se strefit do středu cívky s testovacím předmětem, což se už ve vzdálenosti 25cm jevilo jako velmi obtížné.

Tak toto jsou prozatím mé první dojmy z hledání s Tesoro Vaquerem.
Irwing





Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/prvni-dojmy-z-detektoru-tesoro-vaquero-18.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO