DetektoRING

Římský hrob
Publikováno: Saturday, 10.11. 2007 - 20:26:01
Téma: Příběhy


Pro Davida Philipse to bylo jedna z dalších cest na pole kolem Londýna. Sebou si samozřejmě neopomenul vzít svého miláčka, spolehlivý detektor kovů.

Ale. Po kopnutí do úrodné země, kdy mu detík dal jasný hluboký signál, začal vyhrabávat ze země předměty ze hlíny, bronzu, skleněné vázy a lahve. Věřil, že narazil právě na římský hrob a srdce mu vyskočilo až téměř do krku.
Archeologové odhadli, že objekt by mohl pocházet z roku 140 našeho letopočtu a musel náležet někomu, kdo byl velmi bohatý. Dvě stříbrné spony, které v hrobě byly nalezeny, jsou dle expertů velmi neobvyklé pro tuto dobu.
"Srdce mně úplně bušilo" řekl Philips, který byl na hledačce s přítelem, když zaznamenal tento objev. "My oba jsme byli jak opaření a dívali se na to s úžasem. Společně už hledáme asi 10 let. Nalezli jsme za tu dobu spousta báječných věcí, ale tento nález byl vyjímečný". Nález je tak vyjímečný, že přijde do muzea, ale Philipsova manželka poznamenává, že její manžel se nikdy nezbavoval neobvyklých věcí."My máme plné krabice veteše, hromady neidentifikovatelných věcí, anebo naopak i překrásné mince".
Nález však udělá z Philipsových bohaté manžele. Každý starověký nález obsahující stříbro nebo zlato je klasifikován jako cenný poklad. Muzeum má předkupní právo na nalezené věci, které se zhodnotí dle nezávislých expertů. Nálezce obdrží poté hotovost.
"Jsem moc rád a myslím, že jsou to zasloužené peníze.Jsme pracující lidé. Můj přítel má 3 malé děti. Každý by mohl obdržet nějakou tu libru.Doufám, že to bude 50 000 liber, 100 000 liber, možná 200 000 liber. Já opravdu nevím."
I člověk amatér může nalézt římský hrob, ale místo nyní mají ve velkém zájmu archeologové. Zatím jej neprozradili, dokud jej řádně neprozkoumají. Nemohou sice odstranit všechnu hlínu, to by bylo příliš nákladné, ale doufají, že seženou peníze na vyhloubení několika příkopů.

Převzato z BBC zpravodajství





Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/rimsky-hrob-124.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO