DetektoRING

Rok s XP G-MAXX
Publikováno: Thursday, 06.04. 2006 - 20:00:37
Téma: Detektory a hledání


Celý minulý rok jsem chodil hledat s tehdy novým detektorem od XP metal detector - modelem G-MAXX. V tomto článku se pokusím popsat co všechno mě s tímto strojem potkalo a neminulo. Přestože jsem četl v diskuzích tvrzení že je to podprůměrný stroj, nemyslím si to. S G-MAXXem jsem nachodil přes 250 hodin v terénu a ještě snad nějakou tu hodinu nachodím....



XP G-MAXX celkový pohled



XP G-MAXX je dílem Francouzské společnostu XP Metal Detoctors ( viz. odkazy ). Loni to byla ještě novinka se kterou bylo málo zkušeností a poznatků z provozu. Jedná se o VLF detektor který pracuje na frekvenci 4,6 kHz a je tím pádem určen spíše k vyhledávání militárií než k vyhledávání titěrných předmětů. Napájí ho 8ks AA baterií které zatlačení do dvou vyjímatelných držáků baterií vložíte do control boxu a zajístíte víčkem a matičkami. Celková váha datektoru je cca 1,3 kg. Z toho control box váží 340g a sonda (DD 22,5cm - 9inch) má 480g. Kabel sondy měří 2,35m - jeho délka je zvolena s ohledem možného umístění control boxu na opasek.
Detektor můžete rozložit na 3 hlavní části z nichž nejdelší měří 54cm. Lehce můžete odmontovat i loketní opěrku a sundat z ní control box.
Na následujících obrázcích můžete vidět jak vypadá krabice a rozebraný G-MAXX.

XP G-MAXX krabice

XP G-MAXX obsah balení



V pořadí odshora z leva směrem doprava můžete vidět:

- tašku pro nošení control boxu na opasku
- loketní opěrku která je zároveň držákem control boxu
- dva držáky baterií
- tři díly shaftu (horní, střední, dolní)
- upevňovací šrouby
- sada pásku se suchým zipem na uchycení kabelu sondy k shaftu
- standardní 22,7cm DD sondu
- control box
- skládací sluchátka s regulací hlasitosti

Součástí balení je ještě uživatelský manuál a baterie.

Nosná konstrukce (shaft) je z duralu nebo nějaké slitiny hliníku, nástřik je proveden grafitovým metalickým lakem. Shaft je lehký, ale na můj vkus by mohl mít větší tuhost. Při chození v lese má člověk pocit že nese něco křehkého protože konstrukce není i přes použití převlečných matic dostatečně tuhá a má snahu lehce pérovat do stran. Dolní část na kterou se připevňuje šroubem sonda je z plastu údajně s příměsí skleněných vláken. Tato část celkem hodně trpí při nustálém vysouvání a zasouvání do střední části a po roce je již patrné opotřebení - viz následující fotografie:

XP G-MAXX detail poškození



Standardně dodávaná DD sonda o průměru 22,5mm je robustní voděodolná a relativně težká (480g). Kabel sondy je silný, ale kvalitní, ohebný a odolný. Má snahu "dělat osmičky" (pamatuje si zřejmě že byl navinut na bubnu) - lze ho však "přeučit" těsným omotáním okolo shaftu. Sonda je dodávána včetně plastového krytu.

Control box je vyroben z lehkého ABS plastu a bez baterií je velice lehký - máte pocit jakoby byl prázdný. Můžete ho nosit na opasku, na loketné opěrce zespodu nebo pod rukojetí na shaftu. ( k tomu musíte přikoupit kousek plastu s označením XP-100; nechápu proč ho výrobce nedodává v soupravě).

XP G-MAXX control box



Všechny ovládací prvky jsou umístěny na čelní panelu. Jsou to:

- SENS (citlivost - plní zároveň funkci hlavního vypínače)

- DISC ( diskriminace - současně plní funkci přepínání mezi režimem DISC a ALL METAL) - ve vypnuté poloze pracuje detektor v režimu All metal - Multi tone, pri přepnutí do polohy 1-10 se detektor přepne do režimu diskriminace ( 1-3 drobné železo, 3-5 větší železo, >5 fólie ).

- přepínač 2 TONE/3 TONE - v multi tone režimu tímto přepínačem volíte kolika tóny bude detektor signalizovat předměty pod sondou. Při 2 TONE signalizuje nízkým bručivým tónem železo a středním tónem barevné kovy. Pokud je pod sondou velké železo uslyšíte oba dva tóny současně. Po přepnutí na 3 TONE signalizuje nízkým bručivým tónem železo, středním tónem drobné barevné kovy a vysokým tónem větší předměty z barevných kovů. Velké železné předměty uslyšíte jako trojtón.

- IRON LEVEL - umožňuje v all metal režimu regulovat hlasitost nejnižšíhó tónu - tónu železa a to až do úplného ztlumení.

- SILENCER - přepínač s třemi polohami - 0-I-II. V poloze 0 je silencer vypnut. Smyslem silenceru má být odfiltrování falešných signálů od drobného rezavého železa. Zpočátku jsem neviděl rozdíl mezi polohou 0, I a II, ale časem jsem se naučil silencer používat. Podle mých poznatků je to v podstatě jemná stupňovitá diskriminace. Funkce se uplatní v all metal režimu.

- GROUND - potenciometr s nulovou polohou ve středu stupnice (12 hod). Zezačátku doporučuji ponechat ve střední poloze - chvilku trvá než se člověk naučí vyvážení země používat. Tento ovládací prvek se mi jeví poměrně necitlivý na nastavení.

Následující obrázek ukazuje detail control boxu zezadu - se sejmutým víčkem krytu baterií. Tento systém je ponekud nepraktický, výměna baterií vyžaduje cvik a často se stane že se Vám zakutálejí matičky od krytu někam pod stůl. Naštěstí se jedná o standardní metrické matice které lze v případě ztráty nahradit standardními maticemi zatavenými do plastových uzávěrů třeba od zubní pasty.

XP G-MAXX control box zezadu



Další nepříjemnost je nutnost zapamatovat si polaritu držáků baterií - doporučuji udělat si na detektoru značku.

XP G-MAXX control box baterie



Loketní opěrka - je vyrobena z ABS plastu - je lehká a ohebná. Její spodní část je dost namáhána vysouváním a zasouváním control boxu a vychodí se tak že control box je v úchytu volnější. Pomohlo by zajištění nějakým šroubem nebo přítlačnou plochou pružinou.

Sluchátka jsou skládací polouzavřená se zabudovanou regulací hlasitosti na kabelu. Váží pár gramů a mají velice tenký a krátký kabel. Do terénu se moc nehodí - jsou na můj vkus velice křehká. K sluchátkům se dodává redukce z 3,5mm jack na 6,3mm.

Uživatelská příručka je poměrně strohá, z větší části popisuje sestavení detektoru a prezentuje parametry a volitelné příslušenství k detektoru. Popis ovládacích prvků je spíše stručný, bez hlubšího vysvětlení používaných pojmů.

Hledání s G-MAAXXem je příjemné, detektor je lehký a dobře vyvážený (při montáži control boxu pod loket). Přestože detektor není určený pro hledání drobností, bez problému reaguje do několika cm i na hliníkové sponky od špekáčků nebo předměty o velikosti nábojů do startovací pistole. Bez problémů hledá i drobnější mince. Hluboko uložené drobné předměty oznamuje slabě - jakoby tenkým mňoukáním - je třeba dobře poslouchat. Detektor nemá funkci Pinpoint takže se musíte naučit cíl "ukřižovat" - což někdy způsobuje potíže (předmět zůstane těsně v okraji jámy a vy kopete a kopete) - časem se operátor naučí že když se signál po odkopání zeminy už nemění, je předmět ve stěně výkopu.
Výdrž detektoru na nové alkalické baterie při použití sluchátek je až 40hodin což je velice příjemné. Na druhé straně když jsou baterie vybité detektor to oznamuje každých 5 sekund tak rušivým signálem že baterie opravdu musíte vyměnit protože se to nedá vydržet.
Na lokalitě silně zamořené železem lze zpozorovat mírné zpoždění způsobené resetováním obvodů. S G-MAXXem se dá hledat pod VN vedením. Blízkost trakčního vlakového vedení způsobuje rušení detektoru až do několika desítek metrů od železniční trati. Stejně tak když stojíte mezi BTS mobilního operátora a mobilním telefonem, uslyšíte ve sluchátkách zřetelné rušení.

V některém z příštích článků se podíváme co je uvnitř control boxu a jak je to uděláno.





Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/rok-s-xp-g-maxx-13.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO