DetektoRING

Rychlé čištění hliníkových mincí
Publikováno: Sunday, 23.04. 2006 - 22:12:56
Téma: Renovace a čištění


Asi každý, kdo hledá s detektorem už vykopal hliníkové mince většinou socialistické provenience. Nejsou příliš sběratelsky ceněné, ale  pro ty kdo se rozhodnou je zachovat pro svou sbírku, malý postřeh o jejich čištění...

Na povrchu hliníkových mincí bývají dva druhy nečistot. Prvním druhem jsou bílé či bílozelené nárůstky. Ty jsou produktem zvětrávání hliníku, resp. jeho reakce s okolní půdou. Tyto mince jsou po očištění plné důlků a často naprosto nečitelné, takže je můžeme s klidným srdcem přidat do hliníkového sběru.
Dalším typem znečištění jsou hnědé až hnědočerné povlaky (huminové kyseliny), které pevně drží na povrchu a jejich mechanickým čištěním se nevyhnete poškození mince.

Znečišťěný desetihaléř - revers



Tyto vrstvy se nejlépe odstraňují v roztoku 10 % hydroxidu (louhu) draselného či sodného. Ten připravíte rozpuštěním 10g pecičkového louhu v 90 ml vody.

Miska s hydroxidem



Mince ponoříte do roztoku a roztokem mírně kroužíte. Za několik okamžiků (dvacet vteřin i méně) roztok zežloutne a z mince se začne olupovat nečistota. V tento okamžik minci vyjmeme a pod tekoucí vodou promneme mezi prsty (pozor-používejte gumové rukavice !). Pokud je na minci ještě zbytek nečistoty, postup opakujeme.

Mince v roztoku



Nikdy minci nenechávejte v roztoku na delší dobu, neboť by se rozpustila. Čistou minci důkladně opláchneme horkou vodou a vyvaříme v destilované vodě. Pokud se mince nevyvaří v destilované vodě, obvykle začne po pár letech znovu korodovat, dělají se na ní mapy a pod. Konečnou úpravou je namočení do silikonového oleje a vyleštění čistým vatovým tampónem dosucha.

Očištěný desetihaléř - revers



Při práci používejte gumové rukavice a vyvarujte se stříknutí roztoku do oka. Pokud se tak stane, vymývejte oko tekoucí vlažnou vodou alespoň pět minut. Jestliže se vám roztok dostane na kůži, omyjte zasažené místo octem a vodou.





Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/rychle-cisteni-hlinikovych-minci-20.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO