DetektoRING

Úprava shaftu
Publikováno: Tuesday, 23.05. 2006 - 21:41:16
Téma: Úpravy a opravy


V tomto článku najdete stručný popis jak si jednoduše upravit standardní "S" shaft tak, aby ruka při dlouhém hledání tolik netrpěla.

Pokud máte na Vašem detektoru shaft tvarovaný do tvaru písmena "S" , určitě znáte při hledání ten pocit kdy prsty na ruce a především malíček začnou trnout a ruka se snaží na rukojeti najít nějakou lepší polohu. Proto jsem si na shaftu udělal malou úpravu která mě perfektně vyhovuje. Je to velice jednoduché a vypadá to takto:

Celkový pohled na úpravu.
Celkový pohled na úpravu



V prodejně s cyklistickými potřebami nebo v hypermarketu si koupíte prakticky libovolné tzv. rohy na řidítka. Podmínkou je aby vnitřní průměr úchytu odpovídal průměru trubky Vašeho shaftu. Cena nejlevnějších je okolo 200kč za pár (ty na obrázku jsou jen ilustrační - postačí nám nějaké obyčejné).

Rohy na řidítka.
Rohy na řiditka



Rohy jsou z duralu nebo nějaké slitiny hliníku takže pevnostně vyhovují. Hmotnost se pohybuje okolo 80 gramů na kus takže nedojde prakticky k žádnému nárustu hmotnosti detektoru.
Protože samotný "roh" je na držení nepohodlný, je dobré si koupit také pár pěnových rukojetí - stojí pár korun.

Pěnová rukojeť
Pěnová rukojeť



Na roh navlečeme pěnovou rukojeť a nahoře zatlačíme ochrannou plastovou zátku. Povolíme šroub v objímce rohu a opatrně navlečeme objímku na horní trubku shaftu. Pak si nastavíme polohu rohu tak jak nám to nejlépe vyhovuje podle ruky.
Pokud se Vám nezdaří navléknout roh na horní trubku, můžete oko na rohu opatrně rozevřít kleštěmi nebo šroubovákem (pozor aby neprasklo!). Pokud to nepůjde ani tak, dá se oko přepůlit pilkou ( naproti místu kde je dělení pro šroub) , na shaft nasadit z obou stran a sešroubovat vestavěným šroubem.
Při nasazování hrozí poškrábání laku na shaftu, takže kdo lak na detektoru pečlivě leštíte raději to ani nezkoušejte :).

Detail uchycení
Detail uchycení



Nakonec po pečlivém usazení šroub lehce dotáhněte a vyzkoušejte jestli Vám nastavená poloha vyhovuje - pokud ano, šroub s citem dotáhněte.

Touto úpravou získáte na rukojeti detektoru další polohy pro ruku, viz obrázky:

Podepření palce
Podepření palce



Obejmutí
Obejmutí



Úchop dlaní
Úchop dlaní



Úchopení do dlaně se mi velice osvědčilo při manipulaci s detektorem při pokládání na zem, detektor se o roh pěkně opře a nemá snahu "kutálet" se ze svahu.
Určitě jste si všimli, že nám zůstane jeden roh a jedna pěnová rukojet nepoužíté - v některém z příštích článků napíšu jak se dají využít.





Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/uprava-shaftu-38.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO