DetektoRING

Zázračná medaile
Publikováno: Monday, 19.02. 2007 - 16:35:23
Téma: Numismatika a archeo


Zázračná medaile, neboli medaile Neposkvrněného Početí (jak se jí zpočátku říkalo) je svátostka ražená na základě mariánského zjevení v Paříži, v Rue du Bac, kde se roku 1830 Panna Maria zjevila Kateřině Labouré...

Patří mezi nejčastěji nalézané svátostky, jak by také ne, když se razí od roku 1832 do současnosti. Na podzim 1834 jich bylo už na půl miliónu, v roce 1835 víc než milión, 1839 víc než deset miliónu a v roce 1876 (smrt Kateřiny Labouré, poselkyně zjevení) více než miliarda.

Popis medaile
Tvar oválný, vyrobena hlavně z obecných kovů, vzácně stříbro, zlato.
Líc:postava Panny Marie, po obvodu nápis zprava nahoru "O, bez hříchu počatá Panno Maria, oroduj za nás, kteří se k tobě utíkáme." To je samozřejmě překlad, nápis je obvykle v jazyce země, kde byla medaile vyrobena. Dole letopočet 1830.
Rub: písmeno "M", nad ním kříž opírající se o krátkou příčku. Pod písmenem dvě srdce, jedno s trnovou korunou, druhé probodnuté. Po obvodu dvanáct hvězd.

Zázračná medaile obr.1



Zajímavost: zázračná medaile a vlajka Evropské unie.
V červenci 1951 vyzval jeden ze zakladatelů EU, Robert Schuman, členy první Evropské komise, aby posoudili 12 předložených návrhů na vlajku Evropské unie. Jeden návrh předložil i poštovní úředník Evropské komise Arsséne Heitz: dvanáct zlatých pěticípých hvězd na azurovém podkladu.
Arsséne Heitz byl pravidelným návštěvníkem pařížské kaple Rue du Bac a právě podle zázračné medaile a na radu svých přátel navrhl dvanáct hvězd jako symbol EU. Politikové v čísle 12 viděli symboly plnosti, 12 hodin, 12 měsíců v roce, apod.
A tak byl návrh poštovního úředníka Arsséna Heitze schválen Evropským shromážděním jako nový symbol EU a modrá vlajka s 12 hvězdami poprvé slavnostně zavlála 13. prosince 1955.

Zázračná medaile obr.2



Stručný životopis světice
Narodila se 2. května 1806 v Fain-les-Moutiers ve Francii jako devátá z jedenácti dětí. Při křtu dostala jméno Zoe. V devíti letech ji zemřela matka a tak se musela starat o domácnost a sourozence. Od doby prvního svatého přijímání se chtěla stát řeholnicí. 21.dubna 1830 byla přijata do noviciátu vincentek v Rue du Bac v Paříži a dostala řádové jméno Kateřina.
První zjevení v noci z 18. na 19. července 1830, druhé 27. listopadu 1830, třetí v prosinci 1830. Při druhém zjevení dostala příkaz nechat razit medaili. Po skončení noviciátu byla poslána do chudobince na předměstí sv. Antonína ve 12. okrese Paříže.Tam strávila celý život. Zemřela 31.prosince 1876.
V roce 1933, před jejím blahořečením, našli její tělo při exhumaci neporušené. Je pochována v kapli zjevení pod oltářem, u kterého se jí Panna Maria zjevila. 27.července 1947 byla kanonizována.

Zázračná medaile obr.3


Zázračná medaile obr.4


Zázračná medaile obr.5



Zázračná medaile obr.6


Socha blahoslavené Matky Boží v kostele na Rue du Bac v Paříži, uctívané jako Královna Světa. Přímo pod sochou je uloženo neporušené tělo sv. Kateřiny Labouré, jejímž úkolem bylo rozšíření tzv. Zázračné medailky



Prameny:

P. J. Eyler, CM - Neposkvrněná a její medaile (Matice cyrilometodějská, Olomouc 2000)
Ludmila Kotrmanová - Zázračná medaile Neposkvrněného početí (Naše rodina, číslo 48/2002)
Internet





Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/zazracna-medaile-71.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO