DetektoRING

Ruční obranný granát F1
Publikováno: Monday, 29.05. 2006 - 19:46:58
Téma: Nebezpečí


Granát jako drahokamu se tak začalo říkat pravděpodobně podle granátového jablka. Granatus znamená latinsky zrnitý...


Kdežto slovo granát jako zbraň (tříštivá střela - po výbuchu se zrna rozletí) bylo utvořeno metaforicky podle granátového jablka, kterému se podobá tvarem i strukturou - uvnitř připomíná zrna jaderníku a takto použitý název se vžil v období 30-ti leté války.
Nejprve si povíme něco o granátech jako kamenech (omlouvám se mineralogům za použitý termit :) ) Granáty byly jako „krvavé kameny“ známy již ve starověku, i když často se všechny podobné kameny červené barva shrnovaly pod název „karbunkulos“. Ve zvláštní oblibě byly v jižní Asii a střední Evropě. Zasazovaly se do zbraní a měly chránit před zraněním.
Granát symbolizuje krev, oheň, vášeň, čisté srdce. Byl pokládán za zkamenělé kapky krve bohů. Přináší štěstí a bohatství, dodává odvahu, sebedůvěru, podněcuje k aktivitě. Chrání přátelství před narušením a vzbuzuje lásku. Posiluje a regeneruje celý organismus. Pomáhá odstraňovat energetické blokády. Vydatně posiluje srdce, řídí tep, tlak a brání vzniku koronárních onemocnění. Chrání před chudokrevností. Význačné je jeho působení na vnitřní i vnější pohlavní orgány. Pomáhá udržovat potenci až do vysokého stáří. Potlačuje zánětlivé procesy a mírní artritidy i revma.
Před častým používáním granátu je třeba důrazně varovat, protože může stupňovat zlost, tvrdohlavost a požitkářství. Hrozí-li toto nebezpečí, je třeba dát přednost mírnějšímu almandinu.

Pod slovem granát představující zbraň se schovávají dělostřelecké granáty, ruční a puškové granáty. Ruční granát jako zbraň je explozivní bomba vyrobená obvykle ze železa (ale může být i z hlíny, skla či v novější době i plastu) naplněná trhavinou a u pozdějších typů opatřená „zapalovačem“ (inicializační rozbuškou). Vojenské využití granátu jako zbraně lze datovat do první poloviny 16. století, přičemž v dalším století došlo k jejich všeobecnému rozšíření. Byly použity např. při obléhání Vídně r. 1683. V 17. století byl granát tvořen malou litinovou koulí, která byla naplněna střelným prachem a opatřena krátkou zápalnicí. Takovéto granáty byly určeny pro boj z blízka, při hájení pevností, průlomů v opevnění (byly také nazývány hradební) a na cíl byly házeny pouze silou paže bojovníka. Právě pro svou fyzickou náročnost byly pro používání granátů zvlášť vybíráni vojáci – silní a vysocí, nazývali se granátníci.

Granátník



Granátníci byli elitou mezi pěchotou, mohli být úspěšní jak v boji na dálku, tak tváří v tvář. Kromě toho jimi vržený granát dokázal poškodit nepřátelskou budovu. Váha granátu se pohybovala mezi 1-2 kg. Trhavina uvnitř se zapalovala doutnákem, který trčel ven z těla granátu. Granátníci je nosili ve speciálních brašnách a odhození granátu se zapáleným doutnákem vyžadovalo správné načasování. V důsledku nehod při jejich odhazování se omezilo používání granátů asi od poloviny 18. století.
Rozvoj palných zbraní a taktiky boje prakticky vytlačil granáty z výzbroje až do doby rusko – japonské války 1904 – 1905. Mohutným impulsem pro rozvoj ručních granátů se staly boje první světové války.

Granáty 1914- 1916



Toliko stručná historie ručních granátů a nyní se budeme věnovat pouze granátu sovětské (ruské) výroby, známým pod označením „F1“.

F1 – „Fugasnaja granata“ přezdívka „citron“


Granát F1



Popis:

1) tělo granátu
2) výbušnina (TNT)
3) rozbušková jímka
4) zapalovač


Jedná se o obranný, tříštivý granát ruské výroby. Jeho vývoj a výroba sahá k roku 1930. Oficiálním rokem zavedení do výzbroje ruské armády se stává rok 1939 a tento typ je bez výrazných změn používán dosud i naší armádou. Tělo granátu je tvořeno litinou (odlitek oválného tvaru) s výraznými fragmentačními poli na povrchu. Odlitek je hrubý s minimálním opracováním – v horní části je vytvořen závit na zapalovač nebo přepravní uzávěr. Zbarvení povrchu těla granátu je různé - od šedivé kovové až po khaki zelenou.

Tělo granátu F1



Přestože literatura uvádí značení ve spodní části, a to rokem výroby a použitou trhavinou, na nalezených exemplářích lze většinou nalézt jediné značení na bakelitové přepravní zátce (rok výroby), tedy pokud je na těle granátu našroubována.

Nálezový stav granátu s přepravní zátkou



Granát byl nejprve opatřen zapalovačem konstrukce Kovešnikova. Tento zapalovač byl vyroben z mosazi a měl přepravní i vrhovou pojistku.

Nálezový stav granátu s přepravní zátkou



Od roku 1941 byl používán zapalovač UZRG (univerzální zapalovač ručních granátů), vyráběn z ocelového plechu a zentálové slitiny. Během války byl tento zapalovač dále modernizován na typ UZRGM (univerzální zapalovač ručních granátů - modernizovaný).

Detaily granátu F1



Na vrhové pojistce mohou být vyraženy údaje vztahující se k typu zapalovače, roku výroby a případně výrobci.

Detail zapalovače F1



Zapalovače se montovaly do rozbuškové jímky v těle granátu, která byla vyrobena z papíru nebo ze srolovaného kusu látky.
Granáty byly přepravovány v bedýnkách po 20 kusech, zapalovače byly baleny zvlášť v hermeticky uzavřených plechových krabičkách po 10 kusech. Pokud se vám stane a najdete „velkou plechovku od sardinek“ a v ní zapalovač(e) k F1, s největší pravděpodobností budou na blízku i samotné granáty F1 a proto doporučuji maximální ostražitost při průzkumu okolí, neboť některý zapalovač může být namontován v těle dosud nenalezeného granátu !!! Samozřejmě, že oznámení takového nálezu příslušným orgánům je plně na místě.

Nálezový stav granátu F1



Technická data

Typ : obranný tříštivý
Výrobce: Rusko, státy Varšavské smlouvy, asijské státy (Čína, Vietnam)
Rok vzniku: 1930
Rozměry: výška 124 mm
šířka: 55 mm
Hmotnost: 600g – 700g – podle výrobce
Náplň: 50 - 60g TNT
Zapalovač: Kovešnikov později UZRG a UZRGM
Zpoždění: Kovešnikov 3,2 – 4 s
UZRGM 3,2 – 4,2 s


Granátu F1 - rozměry



Smrtící účinek v okruhu 30 m
Zraňující účinek v okruhu 100-200 m
Dosah 34-45 m podle síly vojáka
Počet granátů v truhlíku 20 ks


Pro dokreslení fungování zapalovače uvádím přepis činnosti uveřejněný na forum.valka.cz, který se týká zapalovače typu UZRGM.

Činnost:

Poloha součástek zapalovače zajištěného granátu:
Před hozením granátu jsou jednotlivé části mechanického ústrojí zapalovače v této poloze:
- úderník je držen v napnuté poloze vidlicí vrhové pojistky a pojistnou závlačkou dopravní pojistky
- úderníková pružina nasunutá na úderník je stlačena mezi vodicí podložkou a podložkou úderníku
- vrhová pojistka je zajištěna pojistnou závlačkou dopravní pojistky na těle zapalovače. Konce závlačky jsou rozehnuty kolem těla zapalovač.

Řez granátem F1



Zapalovač UZRGM je stále v napnuté poloze. Proto je přísně zakázáno zapalovač rozebírat za účelem kontroly mechanického nebo pyrotechnického ústrojí nebo provádět jakoukoli podobnou manipulaci. Před házením granátu je nutno z těla granátu vyšroubovat uzavírací zátku, zašroubovat zapalovač a zaujmout polohu k házení. Jestliže se granát nepoužil, zapalovač se vyšroubuje a granát se uzavře uzavírací zátkou.

Poloha součástek zapalovače a jejich činnost po hození granátu:

Po hození ručního granátu se uvolní vrhová pojistka v jejíž vidlici je svým osazením zachycen úderník. Působením úderníkové pružiny na úderník se vrhová pojistka vyklopí, úderník se vysune z vidlice vrhové pojistky a dalším působením úderníkové pružiny napíchne svým hrotem roznětku, která se vznítí. Plamen roznětky zažehne zpožďovač a po jeho prohoření nastane zážeh rozbušky. Detonační vlna rozbušky iniciuje trhací náplň ručního granátu...

Použité materiály:

www.vtipy.potterharry.net
www.inert-ord.net
aksamit.wz.cz
forum.valka.cz
Encyklopedie zbraní a zbroje





Tento článek si můžete přečíst na webu DetektoRING
http://detektory.hantec.cz

Tento článek najdete na adrese:
http://detektory.hantec.cz/clanky/rucni-obranny-granat-f1-42.html
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO