Hlavní nabídka
· Domů
· Ankety
· Archiv článků
· Často kladené otázky
· Diskuze a Inzerce
· Encyklopedie
· Napište článek
· Praktické odkazy
· Připomínky
· Seznam uživatelů
· Soubory ke stažení
· Soukromé vzkazy
· Statistiky webu
· Témata článků
· Top 10
· Váš účet
· Vyhledávání
Kdo je přihlášen ?
Stránky prohlíží 659 anonymních a 0 registrovaných uživatelů.

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde
Webhosting

Provozováno na síti WEBSTEP

Celkem návštěv od spuštění webu

TOPlist

Vše za odvoz
Věnujte vše co už nepotřebujete někomu jinému "Za odvoz"

Troy Shadow X5

Přijal: mcmlxxx - Sunday, 30.07. 2006 - 10:33:20
Téma: Testování

Český překlad field testu detektoru Troy Shadow X5 od John Castle. Originál byl publikován v magazínu Treasure Hunting, Duben 2003.



Troy Shadow X5



Úvod:

Ten, kdo má přístup na Internet, jistě narazil na zajímavě vypadající detektor, který má název Troy Shadow X5. Čtenáři amerických časopisů pro hledače pokladů jej mohli zahlédnout v inzertní příloze. Naše firma Joan Allen se chtěla dozvědět něco víc o tomto produktu a odpověď z americké strany byla více než dostačující. Detektor Troy pochází z dílny Troy Gallowaye (velmi zkušeného hledače a designéra detektorů), který má přehled o tom, co je při hledání důležité, právě proto, že je jedním z nás. Díky tomu byl vyvinut detektor typu Shadow a X5 je jeho poslední verze. Místo aby Troy zřídil svou vlastní firmu, chytře svěřil výrobu Troye firmě, která je nejstarší firmou vyrábějící v tomto oboru a která je zárukou nejvyšší kvality a zkušenosti, firmě Fisher.

První dojem:

Shadow X5 má velice atraktivní a elegantní design. Díky napájení jednou alkalickou nebo lithiovou 9V baterii má i velmi malý control box. Baterie není připojena k detektoru pomocí kontaktů na drátcích, ale přímo se vkládá do těla control boxu. Shaft je možno rozložit, kvůli lepšímu přenášení, na 3 části, držadlo je opatřeno pěnovou rukojetí, nechybí klasická loketní opěrka se stojánkem. Hlavní barvou detektoru je černá s nápisy vyvedenými ve žluté, červené a bílé.



Troy Shadow X5 - baterie



Ovládací prvky sestávají z tradičních knoflíků a přepínačů, knoflíky jdou dostatečně ztuha, aby nedocházelo k samovolnému pohybu. Reproduktor je voděodolný, zásuvka na sluchátka 6,3mm se nalézá na zadní straně control boxu (ideální by bylo mít sluchátka s pravoúhlým konektorem ). Široká nabídka sluchátek firmy Detector Pro má většinou pravoúhlý konektor a je možno je využít nejen s tímto detektorem.

Voděodolná koncentrická “spider” cívka má průměr 9 palců a pracuje na frekvenci 19 kHz, což je dost na detektor pracující v pohybovém režimu. Control box je voděodolný ale není vodotěsný! Přístroj váží pouze 1 kg, je tedy velmi lehký a control box se dá připnout na opasek.

Příručka pro uživatele:

Je vyčerpávající. Všechny funkce X5 jsou detailně popsány včetně ilustračních kreseb. Obsahuje též velké množství informací pro začátečníky. Slovníček na konci dobře plní svůj účel, v návodu naleznete i malou tabulku základních nastavení přístroje. Návod má 48 stran ve formátu A5. Prostudujte si ji pozorně.



Troy Shadow X5 panel ovladačů



Ovládací prvky:

Shadow X5 je zkonstruován tak, aby fungoval kdekoliv. I ovládací prvky jsou tomu přizpůsobeny – jsou logicky poskládány, spousta z nich bude většině majitelů detektorů důvěrně známá. Ty ostatní si najdete v návodu.

Na čelním panelu zleva dolů najdeme:

SELECT – hlavní výběr, přepínač, kterým si navolíte jeden ze 3 druhů odladění vlivu země

  1. manuální odladění – nastavení úrovně provedete knoflíkem GB
  2. fixní přednastavené odladění
  3. manuální odladění pro půdu, obsahující černý písek.

Fixní nastavení lze požít téměř na každé půdě, kromě silně mineralizovaných – tady budete muset detektor nastavit ručně. Použití jednotlivých typů odladění záleží na místě, kde hledáte. Manuální nastavení je lepší používat ve vnitrozemí a polohu 3 si nastavte na místech s velkou koncentrací feromagnetických oxidů – např. na některých plážích.

GROUND BALANCE – standardní knoflík pracující v rozsahu 10 pozic. Funguje při manuálním nastavení SELECT, ale při použití fixního nastavení SELECTu nemá žádný efekt.

DISC - běžný otočný knoflík, doporučená hodnota je 3 (označena černým polem na stupnici). Při plném otočení proti směru hodinových ručiček se spustí test baterií – plné vydávají vysoký tón, u středně plných se tón snižuje a hluboký tón znamená téměř prázdné baterie, které je třeba vyměnit.

Ve střední části čelního panelu směrem zleva leží:

MODE – přepínač se 3 pozicemi – diskriminace, plážová diskriminace a všechny kovy(all metal)

- Diskriminace: standardní funkce, pracuje běžným způsobem

- Plážová diskriminace: ( beach discrimination) má tutéž funkci jako diskriminace, ale je přizpůsobena práci na vlhkých plážích u moře, zlepšuje stabilitu elektroniky, je možné ji použít i na silně mineralizované půdě.

- Všechny kovy: (All metal) diskriminace je vypnutá, detekují se všechny kovy.

Někteří hledači upřednostňují práci v All metal režimu a pouze si předmět zkontrolují přepnutím MODE do polohy DISC. Pokud chcete používat režim All metal společně s funkcí Treshold, musíte úroveň Tresholdu nastavit před odladěním vlivu půdy.

Reset detektoru je v All metal režimu o něco pomalejší než v režimu diskriminace.

VCO PP - pinpoint je tlačítko, které spouští All metal v bezpohybovém modu se silnější tónovou odezvou. Je důležitý v situacích, kdy chcete přesně zaměřit cíl a zjistit hloubku nebo velikost a tvar předmětu.

Na pravé části panelu je umístěno:

TARGET CHECK – novinka, kterou jsem ještě nikdy předtím neviděl. Všichni víme, že je užitečné zkontrolovat předmět i při nastavení různých úrovní diskriminace. Dříve se tato funkce nahrazovala tak, že se otáčelo knoflíkem diskriminace nebo se dva ovládací prvky diskriminace nastavily na dvě různé úrovně. X5 umožňuje výběr mezi jednou nebo dvěmi přednastavenými diskriminacemi. Přepínač, kterým jsou ovládány, má 3 polohy. Uprostřed je běžná diskriminace. Stlačením přepínače dolů na hodnotu nikl, zvolíte vyšší míru diskriminace a přepnutím nahoru na hodnotu zinek získáte ještě vyšší míru diskriminace než na niklu. Po uvolnění se přepínač sám vrátí do výchozí polohy uprostřed. Takže k čemu to vlastně slouží? Troy doporučuje nastavit knoflík diskriminace na stupeň 3. Tento stupeň je dostatečně nízký, aby jste neopominuli žádný předmět, ale přitom nedetekuje drobné železné předměty a fólie. Když uslyšíte signál, přepněte target check na úroveň zinek. Pokud signál zmizí, znamená to, že pod cívkou se nachází málo nebo středně vodivý předmět. Pokud se stále ozývá, je předmět na stejné úrovni nebo nad úrovní jako kovová očka z plechovek. Nyní přepněte na hodnotu “nikl” – u středně nebo silně vodivých předmětů se signál přestane ozývat. Když i přesto detektor signalizuje pod zemí předmět, je silně vodivý nebo velmi silně vodivý. Myslím, že tato funkce je velice užitečná, ale záleží na místě, kde se využívá.

FREQ - poslední přepínač , který má 3 polohy. Většinou se doporučuje držet jej na poloze NORM. Při přepnutí do polohy HIGH nebo LOW se mění frekvence, na které detektor pracuje. Funkci použijte, když chcete vyloučit rušení jiných detektorů, které se pohybují ve vašem okolí. Většinou se využívá na závodech. Dá se použít i v blízkosti elektrických plotů a stožárů elektrického vedení, ale není to jeho primární určení.

SENS - tímto knoflíkem se detektor vypíná a zapíná. Na místech s velkou mineralizací půdy je potřeba mít citlivost staženou na minimum i přes perfektní odladění vlivu země, jaké tento detektor má.

TRESHOLD - je posledním ovládacím prvkem. Jedná se o otočný knoflík, který je umístěn vpravo vespod control boxu a používá se k velmi jemnému nastavení prahového tónu. Vždy jej mějte nastavený na nižší úroveň, jinak detektor v All metal modu vydává velmi hlasitý tón a objevuje se nestabilita v diskriminaci. Příliš nízká úroveň v nastavení vede k ignoraci kovů v All metal modu nebo nebude možno nastavit odladění vlivu půdy, případně toto odladění nebude přesné.



Troy Shadow X5 - ovladač Treshold



Základní nastavení:

Zapněte přístroj, nastavte All metal a nalaďte velice jemně treshold. Rozmyslete se, zda budete používat fixní nebo manuální odladění vlivu půdy – pokud využijete druhý způsob, ujistěte se, že v zemi není žádný kovový předmět. Poté přepněte na diskriminaci nebo zůstaňte v all metal modu – a můžete začít. Budete si muset zvyknout na nové funkce, nejlépe na místech, kde jste již hledali a poté i na nových lokalitách, ale nepotkal jsem nikoho, kdo by měl vážnější problémy s obsluhou X5. Ovládací prvky jsou velmi dobře řešené a nastavení je na první pohled přehledné.

Hledání s Shadow X5

První hledání jsem uskutečnil na pláži – podle mého kalendáře přílivů a odlivů měl být odliv příští den v 8 hodin ráno. Měl jsem volno a musel jsem vstávat v 6:30 ( vážně, nedělám si srandu). Bylo chladno a ticho - pláž byla mimo sezónu bez návštěvníků. To znamená, že tu nikdo nic neztratil v nedávné době, tím pádem všechny nálezy budou uložené pěkně hluboko – a to jsem přesně potřeboval.

Nastavil jsem X5 na plážové podmínky přesně podle návodu – velmi nízká intenzita treshold a all metal mód. Poté jsem přepnul SELECT na FIXED GB a MODE na plážovou diskriminaci, úroveň diskriminace na stupeň 3 a citlivost na stupeň 8. Diskriminaci jsem mohl nastavit trochu výš, ale rád vím o všem, co v zemi leží ( kromě hřebíků a fólií). Pro kontrolu nálezů využívám vyšší stupeň diskriminace. Také target check prokázal své skvělé vlastnosti. Při použití je potřeba přepínač target checku stisknout směrem dolů. Pokud tón zmizí, je předmět méně vodivý než kovová očka z plechovek. Pak zvedněte přepínač nahoru. Pokud se detektor odmlčí, tak to pravděpodobně je kovové očko z plechovky. Pokud signál stále zní, pak je pod zemí silně vodivý předmět. Díky této funkci se X5 změní na velmi výkonný vyhledávač mincí, ať hledáte na pláži nebo ve vnitrozemí. Nemusíte tuhle funkci používat vždy, nejvíce se hodí do míst zamořených očky od plechovek, hlavně když máte málo času. Ve většině případů ocením, když si můžu zkontrolovat, co leží pod zemí ještě předtím, než to vykopu. Přesně pro tohle byla funkce vyvinuta.

Nenašel jsem žádný odpad. Všechny moje nálezy byly mince ztracené v létě a všudypřítomná rybářská olůvka. Každý signál vyžadoval spoustu kopání, ale nijak zvlášť jsem se nenadřel – kopal jsem v písku. Detektor nevydával nejednoznačný signál nad mincemi se železným jádrem, jen mokrý písek se občas ozval praskáním. Nevadilo mi to, proto jsem ani nemusel snižovat citlivost. Vím o jednou místě, které obsahuje spoustu kovového odpadu, tak jsem jej prohledal 7 palcovou cívkou. Fungovala skvěle. Menší cívka pokryje menší prostor a lépe separuje, takže jsem byl schopen mezi vším tím odpadem najít něco pořádného. Maureen se pak podařil pěkný kousek – vykopala zatím nejhlouběji uložený předmět – autíčko Hot wheels, které leželo v mokrém písku v hloubce přibližně 1 stopy. Nemohu říct, že jsem se vracel domů z pláže s obvyklým úlovkem, bylo příliš dlouho po sezóně. Ale nález 20 (nebo tak nějak) mincí + 7 rybářských olůvek mě přesvědčil, že X5 hledá v hloubce, je citlivý a dostatečně lehký na dlouhodobější hledání.

Ve skutečnosti jsem si na X5 zvykl tak moc, že při příštím hledání jsem mu dával přednost před svým vlastním detektorem. Z tohoto výletu jsem si odnesl stříbrný medailon svatého Kryštofa, současné mince, a rybářská olůvka. Nejhlouběji uložený nález (kromě olůvek) ze 2 výletů byl velmi zoxidovaný stříbrný šilink z roku 1932.

Mé příští hledání se odehrálo na starém hřišti. Nebyly tu vyznačené plochy pro hry, byl to jen trávník, který se využíval k venčení psů, odpočinku na slunci ( když už náhodou svítí) a čutání s míčem. V minulosti se tu hodně hledalo, ale nikoho s detektorem jsem tu neviděl už celé roky. Bylo to místo už vyčerpané? Ne pro detektory, které hledají ve velkých hloubkách – čímž bezesporu X5 je. Vykopal jsem spoustu mincí spolu se spoustou odpadu, ale to nic neznamená. Jediné, co se počítá, je hloubka nálezů! Půda je tu silně mineralizovaná, takže jsem začínal se stejným nastavením detektoru jako na pláži, jen jsem změnil plážovou diskriminaci na normální diskriminaci. Občas se sice ozval falešný signál .Nevadil mi, ale přesto jsem odladil vliv země ručně (nastavil jsem jej na mírně pozitivní hodnotu) a zvuk zmizel.

Aby bylo možno použít odladění vlivu půdy, přepněte do režimu all metal, ujistěte se, že poblíž není žádný kovový předmět, pak ztlumte hlasitost zatím, co pohybujete cívkou nad zemí. Snižte cívku asi palec nad povrch, pokud tón stále slyšíte, opět cívku zvedněte a otočte odladění po směru hodinových ručiček ( když je zvuk hlasitější točte proti směru hodinových ručiček). Tohle všechno opakujte, dokud tón není téměř potichu a zesílí až se přiblížíte s cívkou k zemi. Po skončení téhle procedury bude detektor nastaven pozitivně. Nikdy nenastavujte X5 do záporné polohy - mohly by vám uniknout drobné nebo hluboko uložené předměty. Automatické odladění v All metal módu zjednodušuje práci s detektorem.

První 3 nálezy byly odpad – spodní část baterie, malá mosazná trubička s vnitřním závitem a část kola (pravděpodobně z dětského vláčku). Všechny tyto předměty byly uloženy hluboko – to mě povzbudilo. Pak jsem našel drobné vyznamenání od Susexského královského regimentu, bohužel rozlomené na 3 části a drobná viktoriánská mince. Odpoledne uběhlo jako voda - v pravidelném intervalu se střídaly pěkné předměty s odpadem. Mezi nejlepší nálezy jsem zařadil 2 stříbrné mince ( třípence a florin) a barevný přívěsek s nápisem “ Poselství tanečního klubu starých časů” – vypadal jako stříbrný, ale neměl punc. Shadow X5 byl přesný, rychlý, vyhledával hluboko a moc se mi zamlouval.

Pole představují vítaný cíl hledačů. Já jsem si jej nechal na konec. Zjistil jsem, že je lepší vyzkoušet detektor, který umí rychle vyhledat mince, na místě, kde je mnoho kovového odpadu (kromě hřebíků). Několik polí, na kterých mám povolení kopat, bylo čerstvě posekaných a pár jich bylo nahrubo zoraných.

Bylo mokro a netrvalo dlouho a já i X5 jsme byli obalení bahnem. Prostor jsem nejdřív prohledal v all metal módu a každý cíl zkontroloval pomocí diskriminace. Vykopal jsem spoustu železa a asi 20 minut hledání ve fixním odladění země mi trvalo než jsem našel “mrtvou” plochu, kde jsem konečně zem odladil ručně. Detektor našel i malé předměty a věci uložené hluboko. Mezi jinými jsem vykopal i malý zkroucený mosazný náprstek, proražené srdíčko, ozdobný hřebík a několik neželezných šrapnelů. Větší nález se ukrýval v hloubce 9 palců v hroudě hlíny - ukázalo se, že to je pěkná rolnička. Očistil jsem se, jak nejlépe jsem dovedl a přesunul se na posekané pole. Ostatní zoraná pole budou prostě muset počkat na sušší den!

Strniště bylo krátké a měkké, takže jsem ztratil asi jen palec na hloubce. Tím, že zde bylo méně odpadu, bylo i méně nálezů. Zahrnovaly další šrapnel, zrezavělý konec ostruhy, zlomenou sponu na opasek, olověnou plombu a zničené poutko, zmuchlané do špičky. Už jsem byl unavený, když jsem objevil nějaký ražený plíšek. To mě potěšilo, rozhodl jsem se jít domů, dát si horkou sprchu a večeři.

Mimochodem z toho plíšku se vyklubala lehce zničená mince z doby Edwarda IV.



Troy Shadow X5 - směska nálezů



Troy Shadow X5 - další směska nálezů



Postřehy na konec:

Troy Shadow X5 je zajímavou a velmi efektivní kombinací staré a nové technologie. Tradiční knoflíky a přepínače se snoubí s nejnovější mikroelektronikou. Detektor sám je lehký a dobře se drží. Má spoustu ovládacích prvků, které uspokojí i náročnější uživatele bez složitostí, které by odradily nováčka. Jak se během testování prokázalo, hledá v hloubkách a je citlivý. Myslím, že se v Británii rozšíří i díky Internetu. 9 palcová cívka, která je součástí balení, je dostačující, ale na některých zamořených místech je lépe použít 7 palcovou cívku. Vím o pár detektorech, které bych vyměnil za svůj stávající stroj. Do jejich krátkého výčtu zahrnuji i X5.

Troy Shadow X5 je dostupný u autorizovaných prodejců Joan Allen Electronics (podívejte se na jejich inzerát v Treasure Hunting). Samozřejmě bude dostupný i u dalších prodejců. Stojí 849 liber (Duben 2003) a 7 palcová cívka vyjde na 149 liber.




Anglický originál článku byl publikován v magazínu Treasure Hunting Duben 2003. Překlad z angličtiny do češtiny provedla Zmijice

 
Anketa ke článku
Co si myslíte o Troy Shadow X5?

Vynikající
Nadprůměrný
Průměrný
Podprůměrný
Je to plečka


[ Výsledky | Ankety ]

Účastníků: 7
Komentářů 0
Přihlásit se
Přezdívka

Heslo

Bezpečnostní kód: Bezpečnostní kód
Do tohoto pole vložte bezpečnostní kód:

Vytvořit účet.
Související odkazy
· Více o tématu Testování
· Další články které přijal mcmlxxx


Nejčtenější článek na téma Testování:
Garrett Treasure ACE 250

Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 1

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné

Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek

Související témata

Detektory a hledání

"Troy Shadow X5" | Přihlásit/Registrovat | 1 komentář | Vyhledávání v diskusi
Komentáře vlastní jejich autoři. Neodpovídáme za jejich obsah.

Není povoleno posílat komentáře anonymně, prosím zaregistrujte se.

Re: Troy Shadow X5 (Hodnocení: 1)
Od: PETS (atila21@seznam.cz) - Saturday, 17.01. 2009 - 21:08:32
Ikona, pro znalé !
Detektory kovů články návody recenze hledání field testy záhady tajemství pozvánky na akce manuály návody galerie detektorů inzerce diskuzní fórum
Tesoro Compadre Cibola uMax Silver Cortes Eldorado Garrett Teknetics Bounty Hunter Fisher Troy Shadow MD3009 ACE 150 ACE 250 GTP1350 Tejon Vaquero Fieldmaster Compass Rutus Solaris XP GMAXX XP GOLDMAXX GOLDMAXX Power ADX Adventis Zetex JOKR Mikel Minelab Musketeer Advantage Explorer Quatro MP X Terra Whites White's IDX XLT DFX MXT QXT Spectrum Eagle MD3815B AD3018 Explorer SE Fisher F75 Teknetics T2 Fisher F4 Titanium Adonis Fisher F2 Fisher F4 Fisher F70
Kanál RSS 2.0
| Obsah: Bronislav MAREK | e-mail: detektory (zavináč) hantec (tečka) cz | Jabber: mcmlxxx (zavináč) hantec (tečka) cz |
Design layout by Jakub Dubec and Michal Krajcirovic.
Web pohání Copyright © Redakční systém UNITED-NUKE. Všechna práva vyhrazena.
Čas potřebný ke zpracování stránky: 0.04 sekund
Magic SEO URL - Optimalizace pro vyhledávače
Poznejte další produkty Magic SEO URL
osCommerce SEO | phpBB SEO | phpBB3 SEO | ZenCart SEO