Urquell nám napsal(a): Dokončení předchozího článku , rozděleno kvůli délce...
Den osmý:
zatím bez plísně
opět oxidace vrchní vrstvy surovin
při čištění kartáčkem zpočátku z mince odkapává tmavá nečistota.
Den osmý
Brambor, 1. mince |
Banán, 1. mince |
Křen, 1. mince |
Špenát, 1. mince |
Avokádo, 1. mince |
Zázvor, 1. mince |
Mrkev, 1. mince |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Brambor, 2. mince |
Banán, 2. mince |
Křen, 2. mince |
Špenát, 2. mince |
Avokádo, 2. mince |
Zázvor, 2. mince |
Mrkev, 2. mince |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Den devátý:
znovu se objevila plíseň.
tmavě zelené oblasti v surovinách se rozšiřují.
při čištění kartáčkem zpočátku z mince odkapává tmavá nečistota.
Den devátý
Brambor, 1. mince |
Banán, 1. mince |
Křen, 1. mince |
Špenát, 1. mince |
Avokádo, 1. mince |
Zázvor, 1. mince |
Mrkev, 1. mince |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Brambor, 2. mince |
Banán, 2. mince |
Křen, 2. mince |
Špenát, 2. mince |
Avokádo, 2. mince |
Zázvor, 2. mince |
Mrkev, 2. mince |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Den desátý:
brambory produkují plyn a plíseň se šíří dál.
při čištění kartáčkem zpočátku z mince odkapává tmavá nečistota.
zelená sedlina je stále zřetelná i když je jí mnohem méně.
Den desátý
Brambor, 1. mince |
Banán, 1. mince |
Křen, 1. mince |
Špenát, 1. mince |
Avokádo, 1. mince |
Zázvor, 1. mince |
Mrkev, 1. mince |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Brambor, 2. mince |
Banán, 2. mince |
Křen, 2. mince |
Špenát, 2. mince |
Avokádo, 2. mince |
Zázvor, 2. mince |
Mrkev, 2. mince |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Den jedenáctý:
avokádo kupodivu sice zatím neplesniví, ale začíná si vytvářet osobitou vůni.
při čištění kartáčkem zpočátku z mince stále odkapává tmavá nečistota.
pokus s denní čištěním ukončen. Započal pokus s čistěním několikadenním.
Den jedenáctý
Brambor, 1. mince |
Banán, 1. mince |
Křen, 1. mince |
Špenát, 1. mince |
Avokádo, 1. mince |
Zázvor, 1. mince |
Mrkev, 1. mince |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Brambor, 2. mince |
Banán, 2. mince |
Křen, 2. mince |
Špenát, 2. mince |
Avokádo, 2. mince |
Zázvor, 2. mince |
Mrkev, 2. mince |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Den patnáctý:
plíseň se plně rozšířila na špenátu, částečně na banánu, zázvoru a bramboře. Mrkev a avokádo odolali. Křen protestuje naoranžovělou pěnou.
při čištění kartáčkem zpočátku z mince stále odkapává tmavá nečistota.
zelenavá sedlina je minimální, přesto znatelná. Spíše takový film.
pokus definitivně ukončen
Den patnáctý
Brambor, 1. mince |
Banán, 1. mince |
Křen, 1. mince |
Špenát, 1. mince |
Avokádo, 1. mince |
Zázvor, 1. mince |
Mrkev, 1. mince |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Brambor, 2. mince |
Banán, 2. mince |
Křen, 2. mince |
Špenát, 2. mince |
Avokádo, 2. mince |
Zázvor, 2. mince |
Mrkev, 2. mince |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Hodnocení pokusu:
1) Lze se zvolenými snadno dostupnými surovinami dosáhnout odstranění měděnkové krusty?
- Odpověď zní ano. Ale podmíněně v kombinaci s mechanickým čištěním kartáčkem. Sama od sebe krusta výrazně neopadává. Účinky jednotlivých surovin se ale liší. Protože záleží na mnoha faktorech, lze jen vyslovit doměnky, proč jsou některé suroviny účinnější (špenát) než jiné (avokádo). Složení předmětu, mocnost krusty, podmínky a časový úsek za kterých vznikala, to vše bude mít také svůj vliv. Zřejmě také záleží na obsahu kyselin. Nejsem si ale jistý, jestli brambora obsahuje kyseliny**. Možná rozrušování měděnkové krusty způsobuje chemická reakce, kdy se škrob přeměňuje na další látky a až ty pak působí. Jedna konkrétní surovina proto nebude na dva rozdílné předměty působit naprosto steně. Mechanické čištění je také důležité, ale jak ukázala závěrečná část pokusu, denní kartáčování není pro odstranění měděnkové krusty nezbytně nutné. Je také otázka jestli denní čištění nezpomalí chemické působení surovin, protože se účinné látky zředí vodou.
**nedalo mi to a sedl jsem k internetu. Podle Wikipedie obsahuje významné množství kyseliny citronové. Tím tedy teorie přeměny škrobu padá. Linky i ostatních surovin uvádím níže.
2) Nakolik zvolené suroviny barevně ovlivní nebo dokonce poškodí patinu.
- Všechny zvolené suroviny ovlivňují patinu. A opět některé více (brambor), kde byla patina odstraněna místy uplně, a některé méně (křen), kde došlo jen k barevnému poškození ovlivnění patiny. Nelze ale říct, že tak působí univerzálně, protože patina v bramboře není ovlivněna stejnoměrně na dvou různých mincích. Opět bude rozhodující jak složení mice, tak působící látky surovin. Nicméně na konkrétní minci je poškození patiny stejnoměrné na těch oblastech, které jsou postižené stejným stupněm koroze. Po celkovém vyčištění mince od měděnky proto zůstanou na minci mapy různě zbarvené patiny nebo míst patiny zbavené. Pro mě překvapivé je působení na krejcar a žeton. Vzhledem k výsledkům na ostatních nominálech bych čekal větší poškození patiny, které ale nenastalo. Materiálové složení proto zřejmě bude mít výrazný vliv.
3) Ovlivní míra vlhkosti vkládaných předmětů účinek surovin?
- Teorie suchého a mokrého stavu nebyla při tomto pokusu potvrzena. Mince měly rozdílné výsledky bez ohledu na míru jejich vlhkosti.
Stupně vítězů
Ve výsledném hodnocení konstatuji, že nejúčennějšími surovinami pro odstranění krusty jsou brambor a špenát. Sestupně následují zázvor, křen, banán a mrkev. Avokádo se pro tento účel ukázalo jako nevhodné. Je lepší ho namazat na chleba a sníst. A když k soustu přidáte špetku tatarky, tak rozhodně nic nezkazíte.
Když přihlédnu k barevnému ovlivnění patiny, pak vítězem se podle mě stává křen. A opět sestupně následován zázvorem, mrkví, avokádem, banánem, bramborem a nakonec špenátem.
Animace - Stupně vítězů
Brambor, 1. mince |
Banán, 1. mince |
Křen, 1. mince |
Špenát, 1. mince |
Avokádo, 1. mince |
Zázvor, 1. mince |
Mrkev, 1. mince |
>
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Brambor, 2. mince |
Banán, 2. mince |
Křen, 2. mince |
Špenát, 2. mince |
Avokádo, 2. mince |
Zázvor, 2. mince |
Mrkev, 2. mince |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Douška
Na základě provedeného pokusu uvádím několik postřehů. Při podobných pokusech je na místě především opatrnost. Raději zku ... err ... zkazím RU dvouhaléř, než nominál Marie Theresie. Pokus byl proveden na minimu vzorcích a je proto jen orientační. Opakováním na větším množství předmětů různých složení se výsledky zpřesní a odhalí se nové souvislosti. Být vědátorem na plný úvazek, tak do závěrečné zprávy uvedu, že je zapotřebí dalších pokusů na větším množství vzorků a koukám tak urvat nějaké ty dotace a granty. To by bylo, aby z toho nakonec nevypadlo nějaké to leštidlo na parkety, jako se to podařilo panu Skotovi.
Jako jeden z nedostatků provedeného pokusu takto na závěr musím konstatovat, že jsem odfláknul vyhledání složení jednotlivých surovin - viz případ s obsahem kyseliny v bramboře. Proto ještě doplňuji odkazy z wikipedie na složení jednotlivých surovin. Uvádím i německé a anglické linky, které jsou podrobnější.
Zpět k praktičtějším postřehům. Když budete chtít využít suroviny dlouhodoběji - ale víc jak týden to vzhledem k plísni a možnému zápachu asi nebude - nevyhnete se promíchání surovin. To by mohlo zajistit, že čištěný předmět bude ve styku s částí suroviny, na který ještě měděnka nepůsobila. Může se tak zvětšit účinnost surovin než když předmět vkládáte na stále stejné místo, kde jsou krustu žeroucí látky již vyčerpané. Dojde při tom ale nevyhnutelně k zamíchání hroní zoxidované vrstvy, což určitě bude mít vliv na účinnost surovin. Jestli se tím účinnost sníží (což je můj odhad) nebo zvýší je zapotřebí prokázat dalším pokusem :-) Pokud bude mincí menší počet, tak je možné je z úsporných důvodu dávat do surovin naplocho, čímž ale dojde při vyndavání a vkládání zpět k promíchání. Suroviny je potom zřejmě lepší měnit častěji než za týden. Dalším možným postupem je ponechání předmětů delší dobu než jen jeden den. Jak ukázal závěr pokusu dojde k narušení měděnky i bez denního mechanického čištění. Vyzkoušet lze různé kombinace dob působení a výměny surovin a mechanické čištění. Nejdříve nechat působit např. tři dny, poté očistit kartáčkem a vyměnit suroviny. Znovu nechat reagovat tři dny, očistit kartáčkem a vyměnit suroviny. Poté denně surovinu promíchávat a čistit kartáčkem, buďto do doby celkového dočištění nebo naprostého rozplynutí předmětu. A pak že v zimě není co dělat ...
Linky:
Křen
cs.wikipedia.org/wiki/Křen_selský
de.wikipedia.org/wiki/Meerrettich
Mrkev
cs.wikipedia.org/wiki/Mrkev_obecná
cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_látek_obsažených_v_mrkvi
Zázvor
cs.wikipedia.org/wiki/Zázvor
de.wikipedia.org/wiki/Ingwer
en.wikipedia.org/wiki/Ginger
Brambor
cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor
de.wikipedia.org/wiki/Kartoffel
Špenát
cs.wikipedia.org/wiki/Špenát
de.wikipedia.org/wiki/Spinat
Avokádo
cs.wikipedia.org/wiki/Avokádo
de.wikipedia.org/wiki/Avocado
en.wikipedia.org/wiki/Avocado
Banán
cs.wikipedia.org/wiki/Banán
de.wikipedia.org/wiki/Dessertbanane
|